Na 36 popularnih telefona pronađen skriveni pre-instalirani malware


Kompanija Check Point Security otkrila je predinstalirani malware u 36 različitih pametnih telefona baziranih na Android-u, koje je jedan neimenovani veliki telekomunikacioni operater isporučivao svojim poslovnim korisnicima.

Malware je bio prisutan na uređajama još i pre nego što bi ih korisnik uključio te nije bio deo službenog ROM-a operatera, već je dodat u vremenu nakon što je napustio skladišta operatera, a pre nego što je dospeo u ruke korisnika.

Među uređajima na kojima je pronađen malware spominju se Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy A5, Xiaomi Mi 4i, Asus Zenfone 2, Lenovo S90, i LG G4.

Većina pronađenog malwarea namenjena je krađi informacija ili kontinuiranom plasiranju oglašivačkog sadržaja radi sticanja zarade, ali je nađena i ransomware aplikacija Slocker, koja kriptuje datoteke korisnika pomoću AES algoritma i potražuje otkupninu za njihovo otključavanje.

Tu je i opcija neograničenog pristupa uređajima pomoću aplikacije zadnjih vrata, mogućnost instalacije i aktivacije malicioznih aplikacija, brisanje korisničkih podataka, uklanjanje bezbednosnog softvera i uspostavljanje telefonskih poziva prema brojevima sa skupim tarifama.

Uklanjanje malwarea sa inficiranih uređaja je nešto teže s obzirom da je instaliran u ROM uređaja, potrebno je ostvariti root pristup uređaju i potom ukloniti malware aplikacije ili pak kompletno reinstalirati ROM ili firmware koji dolazi sa uređajem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.