Veliki rast malwarea za mobilne uređaje


Nokia je objavila novu verziju svojeg redovnog istraživanja Threat intelligence Report, u kojem je vidljiv velik rast infekcija malwareom na mobilnim uređajima tokom 2016. godine.

Podaci za istraživanje dobijeni su od miliona mobilnih uređaja sa implementiranom NetGuard Endpoint Security funkcionalnošću na evropskom, severnoameričkom, azijsko-pacifičkom i bliskoistočnom tržištu.

Tokom druge polovine 2016. godine zabeležen je rast infekcija od 83% u odnosu na prvu polovinu godine, a infekcije pametnih telefona činile su 85% infekcija svih mobilnih uređaja.

Od značajnijih infekcija tokom 2016. godine spominje se Mirai botnet mreža, spyware aplikaciju Pegasus (za iOS uređaje), sypware aplikaciju ADUPS te DroidJack RAT malware namenjen nepažljivim igračima Pokemon Go-a.

Najčešće zabeležene vrste infekcija bili su ransomware, SMS poruke sa trojancima, aplikacije za špijuniranje i krađu podataka te adware aplikacije.

Na infekcije malwareom najčešće su ranjivi pametni telefoni i tableti bazirani na operativnom sistemu Android (81% infekcija zabeleženo je na tom sistemu), nakon čega slede Windows mobilni uređaji (15% infekcija) te na samom začelju iOS uređaji s udelom u infekcijama od 4%. Ceo izveštaj možete videti na sledećem linku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.