Google Chrome će označavati nebezbedne HTTP stranice


Google je u januaru počeo da prikazuje upozorenja u adresnoj traci web preglednika Chrome o nebezbednim web stranicama koje zahtevaju unos lozinke ili podataka o kreditnoj kartici.

Stručnjaci iz Chrome Security tima tvrde da se broj posećivanja HTTP stranica koje zahtijevaju unos poverljivih informacija smanjio za 23% od verzije Chrome 56, a da u verziji 62 žele napraviti još veći pomak. Nova verzija očekuje se u oktobru ove godine, a njome će se bezbednosna upozorenja pojavljivati za unos bilo kojih podataka na HTTP stranicu, ali i za bilo koju HTTP stranicu otvorenu u anonimnom prozoru. Kao objašnjenje za ovakav postupak navode da lozinke i podaci o kreditnim karticama nisu jedini tipovi podataka koji bi trebali da budu privatni, već ni jedan korisnički podatak ne bi trebao da bude dostupan drugim korisnicima na mreži.

HTTP stranice šalju podatke u tekstualnom formatu od web pretraživača do servera, stoga prenos tih podataka nije bezbedan. No svest o zaštiti podataka sve više raste iako većina korisnika kod otvaranja anonimne kartice ima lažan utisak o privatnosti i bezbednosti. Stručnjaci naglašavaju da će Chrome postepeno stavljati bezbednosna upozorenja na sve HTTP stranice, bez obzira jesu li ili nisu otvorene u anonimnom prozoru.

Sve više web sedišta svakodnevno koristi HTTPS protokol, a projekti poput "Let's encrypt" koji pružaju besplatne TLS sertifikate velikim su delom zaslužni za to.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.