Hakovanje telefona pomoću ugrađenih senzora


Računarski stručnjaci i naučnici sa univerziteta u Newcastleu izradili su tehniku kojom je moguće pogoditi četverocifreni PIN koji se koristi za otključavanje telefona – i to samo korišćenjem podataka iz žiroskopa uređaja. Snimajući podatke o pomeranju uređaja za vreme dok korisnik utipkava PIN, uspeli su s čak 70%-tnom preciznošću "skinuti" utipkana četiri broja, i to iz prvog pokušaja.

Nakon pet pokušaja preciznost ove metode popela se na 100%. Ovaj podatak predstavlja bezbednosni problem, jer razne aplikacije instalirane na telefonima mogu imati pristup do podataka s njihovih žiroskopa, a takvi podaci mogu se iskoristiti za probijanje bezbednosne zaštite, kažu naučnici.

Naravno, pristup svakom delu uređaja aplikacije (barem one ispravne i legalne) pristojno i zatraže, pa je korisnik svestan kada i koje podatke deli s drugima. Takođe, ova metoda zahteva mnogo "učenja" i podataka o tome kako korisnik drži uređaj, pa nije vrlo verovatno da će je hakeri samo tako lako iskoristiti da bi upali u telefone svojih meta. Ali, eto, naučnici su uspeli u svom naumu da pokažu kako niti najbenignije podatke nije pametno deliti sa svima – jer ih neko uvek može zloupotrebiti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.