Recenzija: HTC U Play


HTC U Play je deo HTC-ove nove porodice telefona za 2017. godinu i nudi nešto drugačije od onoga što je kompanija poslednjih godina kreirala.

U Play je manji i jeftiniji brat modela U Ultra, koji takođe uskoro dolazi na testiranje. Sa cenom od oko 500 evra, HTC U Play definitivno nije pristupačan svima, posebno iz razloga što se radi u uređaju iz srednje klase.

Međutim, ukoliko vam je izgled telefona i premium-osećaj bitan, HTC U Play obavezno mora da bude vaš.

Šta nam se svidelo, a šta ipak nije, pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,2″ Super Super LCD 1920 x 1080, 428 ppi, Gorilla Glass
- SoC: Mediatek MT6755 Helio P10
- CPU: Octa-core (4x2.0 GHz Cortex-A53 & 4x1.1 GHz Cortex-A53)
- RAM: 3 GB / 4 GB
- Interna memorija: 32 GB / 64 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, USB-C (USB 2.0), NFC
- Kamera: 16 MP, f/2.0, 28mm, OIS, 1080p@30fps
- Prednja kamera: 16 MP, f/2.0, 27mm, 1080p
- Baterija: 2500 mAh
- OS: Android 6.0 Marshmallow

Plus
- Premium izgled
- Kvalitet izrade
- Odličan ekran
- Kamera

Minus
- Baterija
- Nema 3,5 mm jack, ne uključuje adapter
- Visoka cena

Dizajn i kućište

Ako zanemarimo Desire liniju jeftinijih uređa, HTC je uvek imao fantastičan izgled uređaja, što je i sada slučaj. Nova U serija donosi definitivno najbolji izgled HTC uređaja ikad.

Poleđina HTC U Play je izrađena od posebnih slojeva stakla i preliva se preko metalnih ivica. Boja kao da se preliva sa jedne strane na drugu. Oku vrlo privlačno i neobično, a uz to, u poleđini se možete i ogledati koliko se sija, što će se posebno svideti devojkama koje vole da usput poprave šminku. Ovo je definitivno prvi put da se susrećemo sa ovakvim načinom bojenja pozadine. Izgleda fantastično, ali ima veliku manu. Poleđina je pravi magnet za otiske prstiju, a iz tog razloga vam HTC u prodajnom pakovanju čak i poklanja providnu zaštitnu maskicu i krpicu od mikrofibera.



Nismo baš sigurni koliko će staklo ostati sjajno s obzirom da je dosta podležno ogrebotinama, ali definitivno izgleda fantastično i privlači poglede.



Prednja strana izgledom nije posebna ni po čemu, tu je set kapacitivnih tipki, prednja kamera i standardni set senzora. Ivice su prijatno zaobljene pa uređaj odlično leži u ruci. Debljina od 8mm je odlična, a ne bi zamerili da je 1 mm deblji. Na taj način bi se sigurno smestila malo bolja baterija, a ukupan izgled i ergonoija ne bi bili narušeni. Dugme za uključivanje je nazubljeno pa ga je lako razlikovati od onih za kontrolu glasnoće. Na gornjoj ivici smešten je pomoćni mikrofon i fioka za SIM i microSD karticu.



Na dnu je, sada već uobičajeni USB-C ulaz, glavni mikrofon i zvučnik. 3,5 mm izlaz za slušalice je nažalost izostao, ali s pozitivne strane, u pakovanju dobijate najbolje slušalice koje se isporučuju sa jednim smartfonom, a i njih ćemo se dotaknuti nešto kasnije. Šteta što slušalice rade samo sa ovim uređajem, dakle niti s jednim drugim, a treba napomenuti da se u pakovanju ne nalazi USB-C u 3,5 mm adapter, što će vam napraviti ozbiljan problem ukoliko budete želeli da koristite neke druge slušalice.

Ukupno gledano, savršen izgled i ergonomija, ali sa ozbiljnom manom - osetljiva staklena poleđina, koja je uput pravi magnet za otiske prstiju

Ekran

HTC U Play dolazi sa 5,2″ Super Super LCD ekranom rezolucije 1920 x 1080 i gustoćom od 428 ppi. Preko ekrana nalazi se Gorilla Glass zaštitno staklo, za koje nije poznato da li je verzija 4 ili 5, mada neki nagađaju da je 4. U pitanju je 2.5D zaštitno staklo, što znači da je staklo blago ispupčeno, odnosno da su mu ivice zaobljene radi boljeg vizuelnog utiska.

Uglovi vidljivosti kod Super LCD ekrana su standardno odlični, već smo i prilikom recenzije HTC 10 smartphonea rekli da je SuperLCD5 u samom vrhu LCD ekrana, a isto vredi i za ekran ovoga modela. Boje i kontrast su odlični, ali u tamnim prostorijama crna nije toliko duboka kao kod OLED Galaxy S7, ali to je samo u takvim uslovima, inače nećete primetiti neke očigledne granice kontrasta.

Oni sa baš oštrim očima primetiće da su bolje, kao i kod drugih vrhunskih telefona, malo snažnije od sRGB standarda, i to nije moguće promeniti. Međutim, moguće je promeniti ton, da bude topliji ili hladniji u podešavanjima.

Hardver i performanse

U uređaju iz ovog cenovnog raga definitivno je poslednja stvar koju bi očekivali Mediatek-ov Helio P10 procesor. Helio P10 je osmojezgreni procesor, gde četiri Cortex-A53 jezgra kucaju na 2.0 GHz, a četiri na 1.1 GHz. Ovo je procesor uglavnom namenjen za srednji-niži cenovni rang, pa se postavlja opravdano pitanje zašto ga je HTC izabrao pored gomile boljih.

Uz Helio P10 dolazi 3 GB RAM-a u modelu sa 32 GB interne memorije (naš model na testu, dostupan u Srbiji), odnosno 4 GB RAM-a u kombinaciji sa 64 GB interne memorije. Memoriju je moguće proširiti microSD karticama, a čak i 3 GB RAM-a je sasvim dovljno za sve današnje potrebe.



Ako poredimo U Play sa Samsung-ovim, Galaxy A5 (2017) smartphoneom koji je slične cene, A5 je i u praksi i po benchmark testovima bolji. U suštini, U Play nije loš, ali bi mogao da bude mnogo bolji sa nekim malo jačim procesorom.

U svakodnevnom radu se lepo ponaša, ali zna da se zaglupi prilikom nekih zahtevnihih operacija. Ono što nas je iznenadilo jeste kamera koja često zna da baguje, a nekada joj je potrebno 2-3 sekunde samo da se pokrene. Ovako nešto do sada nismo viđali samo na nekim ultra-jeftinim telefonima i prilično nas iznenađuje ova pojava. Nadamo se da je reč samo o softverskom problemu, ali nije isključeno ni da je problem loša kombinacija hardvera.

Povezivanje

Kvalitet svih vrsta signala je na zavidnom nivou, baš kako se očekuje od ovako skupih uređaja. Osetno je kvalitetniji prijem WiFi signala u odnosu na HTC 10, najviše zbog izostanka aluminijumskog kućišta. Slušalica je vrlo glasna, a uređaj je opremljen sa dva mikrofona sa uklanjanjem šmova.

Svi načini povezivanja uredno rade kao što je i očekivano.



Ipak, izostanak 3,5 mm izlaza za slušalice nema baš nekog opravdanja. Definitivno smatramo da je mogao da bude zadržan, bez obzira na odlične USB-C slušalice i sve njene prednosti. Isto tako bismo voleli da vidimo i bežično punjenje, koliko god ono bilo ograničeno, ali očito da u HTC-u ne dele naše mišljenje. Poboljšan je i čitač otiska prsta u odnosu na desetku jer je nekako precizniji i lovi prst iz skoro svakog ugla.

Softver

HTC U Play temeljen je na već starom Android-u 6.0 Marshmallow. Ako se pitate zašto kada je u trenutku predstavljanja Nougat već uveliko bio dostupan, ni nama nije jasno. Da stvar bude još čudnija, U Ultra koja je predstavljena istog dana ima Android 7 Nougat. Svakako, vrlo je izvesno da je Nougat na pragu i da ga treba očekivati vrlo brzo.



Početni ekran dolazi sa klasičnim menijem aplikacija, na kojem možete smestiti 4 ikonice u red. Meni sa aplikacijama dopušta i sortiranje po abecednom redu ili po sopstvenoj želji. Možete i sakriti određene aplikacije od neželjenih pogleda ili čak promeniti pozadinu samog menija.



Podešavanja su ista kao i na HTC-u 10, s to razlikom što imamo dodatno za U Sonic, odnosno one "pametne" slušalice koje automatski analiziraju vaš sluh i prilagođavaju mu muziku.



Tu je i duboko integrisani Sense Companion asistent. On bi trebao da se pobrine o zdravoj ishrani, kretanju i tome da npr. ne zaboravimo nečiji rođendan, a potrebno mu je barem desetak dana da uđe u "štos" sa vašim navikama te da vam počne pametno pomagati, a ne samo smetati. Tako prvih desetak dana nećete dobiti gotovo nikakve predloge.

Odličan sistem aplikacija zadržan je sa HTC-a 10, a to znači da nećete pronaći dve galerije slika, dva internet pretraživača ili dva muzička playera. Većinom su tu Google-ove aplikacije poput Fotografija i Chrome-a, s izuzetkom aplikacije za pozive, koja i dalje ima jedno od najpametnijih biranja, kao i one za poruke. Naravno, i sama aplikacija kamere je HTC-ova, ali o njoj ćemo više u sledećem odeljku.

Kamera

Za model U Play, HTC se odlučio za 16 MP kameru sa otvorom blende f/2.0, koja ima optičku stabilizaciju i može da snima video u 1080p rezoluciji pri 30fps. U startu, ova kombinacija obećava kvalitetne fotografije i video snimke, kako u dobrim uslovima, tako i noću.

Interfejs je preuzet iz HTC-a 10, a već smo onda zaključili da je vrlo dobro koncipirano. Doduše, i dalje imamo izuzetno loše zamišljeno prebacivanje sa načina fotografisanja na snimanje videa, pa tako jedan tap na onu ikonicu video kamere, ispod okidača, neće pokrenuti snimanje videa, pa treba pripaziti na to da ne bi ste propustili trenutak koji želite da zabeležite.



Kvalitet fotografija je zaista na visokom nivou, bez obzira o kojim uslovima je reč, ali je naravno vidljiv veći zaostatak u odnosu na HTC 10. U dobrim uslovima, fotografije su u odlične i u skladu sa očekivanjima. Noću se pojavljuje manja zrnatost, ali blic odlično radi posao za kraće razdaljine.

Video se snima u FullHD rezoluciji. Kvalitet je takođe na vrlo visokom nivou, a stabilizacija solidno odrađuje svoj posao, ali se dešava da ponekad izgubi fokus. PRO način snimanja fotografija omogućava pravljenje RAW fotografija, za šta spremite dosta memorije jer jedna ima uglavnom preko 30 MB.

Prednja kamera pravi odlične fotografije i video snike (1080p) u 16 MP sa solidnim otvorom blende od f/2.0.

Ono što nam se nije svidelo jeste da, ponekad prilikom prebacivanja iz aplikacije u aplikaciju, kamera baguje. Takođe, ukoliko vam je otvorena neka veća aplikacija ili se dopisujete, može se desiti da primetite određeno trzanje.

Kakve snimke pravi kamera, pogledajte klikom na baner.



Baterija

Ako bi nešto mogli da menjamo na ovom telefonu, to bi svakako bila baterija. U startu, 2500 mAh ne zvuči baš obećavajuće, iz dva razloga. Prvo, ekran ima FullHD rezoluciju, a drugo, procesor je izrađen u 28nm procesu, što je za današnje standarde velika brojka. Da podsetimo, što manje nanometara, to bolje.

Dvadesetak minuta igranja potrošiće 19% baterije, što znači da ćete dobiti manje od dva sata igranja do punjenja. Fotografisanje troši malo manje, ali opet mnogo.

Korisnici koji nisu preterano zahtevni mogu da, uz malo štednje energije, izvuku od jutra do večeri sa jednim punjenjem. Malo zahtevniji, koji vole da se mnogo dopisuju i igraju igrice, moraće da dva puta pune telefon.

S druge strane, brzo punjenje nije omogućeno. Naime, telefon se isporučuje sa standardnim 2A punjačem, dok brzi punjač povećava napon na 9V, odnosno 5A. Pošto baterija nije velika, punjenje se odvija sasvim solidnom brzinom.

Izostanak bežičnog punjenja ne predstavlja veliku manu, ali verujemo da je bilo mesta da se i to uglavi.

Utisak

HTC U Play je generalno gledano odličan telefon. Dizajn je zaista poseban i fantastičan. Kvalitet izrade je na visokom nivou, kombinacija metala i sjajnog stakla, koje bez problema može da posluži kao ogledalo, je odlična. Tokom testiranja, telefon je zaista privlačio poglede ljudi i gotovo da su svi pitali o kom modelu se radi.

Dakle, dizajn je zaista vrhunski. Ako vam je izgled najbitnija stavka pri kupovini telefona, ovo je najbolje što možete kupiti. Otisci prstiju na poleđini nisu toliko sexy, ali HTC vam zato poklanja krpicu i providnu maskicu koja neće narušiti izgled skupocenog uređaja.



S druge strane - hardver. Zaista, nije idealna kombinacija, i da su nas pitali malo bi drugačije uradili. Ipak, ne možemo reći ni da je loše, u suštini solidno je. U ovom cenovnom rangu očekivali smo više, ali i ovo dobijeno će većini korisnika biti sasvim dovoljno.

Kamera je odlična, ali baterija je dosta slabašna. Ako imate neku eksternu bateriju i odličite se da kupite ovaj telefon, definitivno će vam poslužiti.

Čekamo model U Ultra koji ima napomenu da nije top model za ovu godinu pa ćemo se malo osvrnuti na razlike.

Da zaključimo, ukoliko tražite šminkerski telefon i naglasak vam je na izgledu, to je to, ne tražite dalje. Cena je izuzetno visoka za ovu klasu, ali ako želite da budete fancy onda vam to neće biti problem.

Uređaj na test ustupio: HTC Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    Koja cena? hahahahahhaha


  2. Nenad kaže,

    Meni deluje kao da HTC sam sebe hoce da ubije. Telefon jeste dobar i izgleda super, ali cena je stvarno previsoka. Definitivno nisu konkurentni


  3. Mladen kaže,

    Ludi su sa cenama, definitivno


  4. Анониман kaže,

    Slabasan procesor, da su stavili jaci sve bi bilo super ali ovako...


  5. Анониман kaže,

    Gde moze da se kupi?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.