Evropski sud operaterima: Blokirajte The Pirate Bay


Evropski sud (ECJ), najviši sud unutar Evropske unije, doneo je u sredu presudu koja bi mogla da označi prekretnicu u borbi protiv distribucije piratskih sadržaja u Evropskoj uniji. Naime, u procesu koji je pokrenula holandska organizacija za zaštitu autorskih prava BREIN protiv tamošnjih davalaca internet usluga Ziggo i XS4ALL, ovaj je Sud doneo presudu prema kojem i omogućavanje pristupa korisnicima do piratskih sadržaja takođe spada u kršenje autorskih prava.

U presudi i njenom pojašnjenju eksplicitno se navodi primer stranice The Pirate Bay, koja služi kao platforma za ilegalnu distribuciju sadržaja. Prema mišljenju Suda, u tome davaoci internet usluga učestvuju tako što svojim korisnicima omogućavaju nesmetan pristup The Pirate Bay-u, a čak ga i olakšavaju indeksiranjem spornih stranica i uklanjanjem "loših" torrent datoteka.

Sud zaključuje kako velik broj korisnika koji Internetu pristupaju preko navedenih operatera zaista posećuje The Pirate Bay sa svrhom preuzimanja piratskih sadržaja, pri čemu i operateri ostvaruju zaradu. Evropski sud stoga smatra da operateri mogu da budu krivi za internet pirateriju, te preporučuje svim sudovima unutar EU da se u sličnim parnicama vode njihovim tumačenjem zakona i ovom presudom.

Ovaj presedan mogao bi nas dovesti u situaciju u kojoj će sudovi u zemljama članicama EU početi naređivati davaocima internet usluga da, na zahtev nosilaca autorskih prava, blokiraju stranice poput The Pirate Bay-a ukoliko ne žele da budu učesnici u kršenju zakona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.