Hakerska grupa Fancy Bear napala Crnu Goru


Kompanija za računarsku bezbednost FireEye objavila je kako je tokom proteklih meseci zabeleženo nekoliko snažnih ciklusa cyber napada usmerenih prema Crnoj Gori.

Za cyber napade koji su uključivali razne vrste zloćudnih aplikacija i exploita navodno je odgovorna hakerska grupa APT28, još poznatija pod imenima Fancy Bear, Tsar Team, Pawn Storm i mnogim drugim.

Okosnicu napada činili su ukradeni dokumenti o sastanku NATO-a i poseti delegacije jedne evropske vojske u susedstvu Crne Gore, koji su pretvoreni u maliciozne datoteke te su u takvom obliku šireni putem elektronske pošte.

Za pretvaranje dokumenata u maliciozne datoteke hakerska grupa poslužila se Gamefish zloćudnom aplikacijom koju druge kompanije za računarsku bezbednost nazivaju i Sednit ili Sofacy.

Na zaraženim računarima spomenuta zloćudna aplikacija bi prvo utvrdila koja je verzija Adobe Flash-a trenutno instalirana, nakon čega sledi preuzimanje Adobe Flash exploita sa komandnog i kontrolnog servera te njegova instalacija na zaražen računar.

Nije objavljeno u kojoj su meri napadi hakerske grupe APT28 odnosno Fancy Bear uticali na računarske sisteme u Crnoj Gori, ali oni se svakako mogu dovesti u vezu s ovonedeljnim pristupanjem Crne Gore NATO-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.