Otkrili farmu klikova: Zaplenjeno 400 iPhone-a i 340.000 SIM kartica


Poznato je kako neke kompanije pokušavaju da kupe klikove, lajkove i posećenost, odnosno kako se služe tzv. farmama klikova kako bi prikazali lažne posete na internet stranicama i na taj način zaradili od oglašavanja na internetu. Kako deluju takve farme klikova najbolje možemo videti na primjeru iz Tajlanda gde je policija uhapsila trojicu muškaraca i zaplenila više od 400 iPhone-a i 340 hiljada nekorišćenih SIM kartica, deset računara i drugu elektronsku opremu.

Policija je izvršila raciju u jednom stanu u kojem su mislili da se nalazi lažni pozivni centar, no kada su ušli u stan iznenadili su se kada su videli brojne modele iPhone-a (4S, 5C i 5S) povezane s monitorima na kojima su bili otvoreni profili najpopularnije kineske društvene mreže WeChat koja ima više od 700 miliona korisnika.

Uhapšeni Kinezi policiji su priznali da su plaćeni od strane jedne kineske kompanije (nisu hteli da kažu ime kompanije) koja im je dala telefone te ih plaćala više od 4 hiljade dolara mesečno kako bi povećali njenu aktivnost, odnosno prodaju na WeChat-u. Prema The Verge-u, WeChat je poznat po sličnim problemima poput spamovanja korisnika i korišćenja farmi klikova kako bi se na veštački način povećao broj followera i lajkova.

Policija trenutno istražuje kako su Kinezi uspeli da prokrijumčare toliko telefona i domognu se tako velikog broja SIM kartica, a uhapšeni su optuženi za produženje boravka bez vize, rad bez dozvole, korišćenje neregistrovanih SIM kartica i krijumčarenje te im preti kazna do pet godina zatvora ili novčana kazna do tri hiljade dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.