Najavljen protest za internet neutralnost


Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) preduzima korake kojima želi da ukine princip prema kojem su svi na Internetu jednaki i mogu koristiti iste uslove i brzine prenosa podataka.

Poznat kao internet ili mrežna neutralnost, ovaj koncept je osnova za slobodni razvoj malih kompanija i onemogućava "kočenje" brzine pristupa Internetu onima koji ne plaćaju dodatne naknade operaterima. Ali, FCC ipak želi da ograniči taj vid slobode.

Kako bi prosvedovali protiv takve eventualne odluke regulatora, brojne internet kompanije okupile su se oko inicijative "Battle for the Net" i najavljuju veliki internet protest za ovu nedelju. U sredu, 12. jula, svi oni će pozvati korisnike i online zajednice na akciju. Svima će omogućiti da preduzmu nešto i daju do znanja FCC-u da ne žele ukidanje internet neutralnosti.



Brojni internet servisi i kompanije, među kojima su primera radi Google, Amazon, Netflix i Facebook, u sredu će na svojim stranicama istaknuti obaveštenja, upozorenja i pozive na akciju. Među ostalim, prikazivaće bannere koji će opisivati kako bi izgledao Internet "sa dve vozne trake", bržom i sporijom, i kakvo bi korisničko iskustvo bilo u slučaju da treba platiti za brže učitavanje nekih sadržaja.

Mobilne aplikacije i webovi će pozvati svoje korisnike da im se pridruže u protestu na sve moguće načine, od deljenja raznih poruka na društvenim mrežama pa do direktnog obraćanja FCC-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.