Recenzija: Honor 8 Lite


Nedavno se na našem tržištu pojavio još jedan zanimljiv uređaj iz srednjeg cenovnog ranga - Honor 8 Lite. Za početak, nemojte da se zbunite, ovaj telefon ima još jedan naziv, a to je Huawei P8 Lite (2017). Dakle, radi se o potpuno identičnim telefonima i po hardveru i po izgledu.

Ovaj telefon je zanimljiv iz više razloga. Za početak, to je model koji se hardverski smestio između P9 Lite i P10 Lite, dok je izgledom daleko ispred oba modela, nudeći savršeno staklenu pozadinu koja se presijava slično kao kod novih HTC-ovih modela. Uz to, donosi odličnu cenu i sigurno će se dopasti svima koji nisu preterano zahtevni po pitanju hardvera, ali vole lepo dizajnirane telefone.

Šta nam se dopalo kod ovog telefona, a šta ipak nije, pročitajte u nastavku

Specifikacija
- Ekran: 5,2″ IPS LCD 1920 x 1080px, 424 ppi gustoća
- SoC: HiSilicon Kirin 655
- CPU: Octa-core (4x2.1 GHz Cortex-A53 & 4x1.7 GHz Cortex-A53)
- GPU: Mali-T830MP2
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 12 MP, f/2.2, autofokus, LED blic
- Prednja kamera: 8 MP, f/2.0
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 7 Nougat

Plus
- Dizajn kućišta
- Oštar ekran
- Baterija
- Čitač otisaka prstiju

Minus
- Mala interna memorija
- Bez optičke stabilizacije slike

Kućište i dizajn

Honor 8 Lite ima kućište izrađeno od dve staklene površine, jedne napred i jedne nazad, dok je sam okvir izrađen od plastike. Zaobljeni krajevi stakla na ovom modelu izgledaju kao 2.5D staklo kod nekih skupljih modela, poput iPhone-a 7. Ipak, potpuno je nejasno zašto se Huawei ovde odlučio za korišćenje plastičnog okvira, s obzirom da je telefon zbog ovolikog stakla posebno osetljiv. Moguće objašnjenje je jedino dizajnersko, odnosno, verovatno je bilo lakše uskladiti plastiku da se sija kao staklo nego aluminijum.

Izgled telefona je dosta dobro urađen. Za početak, stakledna zadnja maska se sija i u njoj se možete ogledati, slično kao na novim HTC telefonima iz U serije. Nije toliko savršeno kao kod U Play ili U Ultra telefona, ali definitivno izgleda jako lepo i privlačno. Ipak, tu je i ogromna mana, pogađate, otisci prstiju. Na našem testu bio je plavi model koji izgleda prosto savršeno, ali ukupan utisak dosta kvare otisci prstiju koji su dosta izraženi na poleđini. Ovo možete rešiti nekom tankom zadnjom maskicom, čak i u prodajnom pakovanju dobijate jednu, ali efinitivno to onda nije to, odnosno, gubi se taj super izgled.



Prednja strana je u potpunosti čista, tu je samo prednja kamera, zvučnik slušalice, senzori, ekran i honor logo. Kapacitivne tipke ne postoje, dakle još jedan telefon sa softverskim tipkama, što baš i nije za pohvalu, jer je mesta za kapacitivne bilo.

Na zadnjoj strani imamo blic i jednu kameru, a malo ispod, tačno pod prstom, smestio se čitač otisaka prstiju. Na donjoj ivici smestio se microUSB ulaz okružen sa dve rešetke, ispod jedne je mono zvučnik a ispod druge mikrofon.



U ruci, telefon lepo leži, ali se mora istaći da je dosta klizav. Takođe, ukoliko podloga na kojoj stoji nije u potpunosti ravna, telefon če se klizati. U suštini, nešto na šta smo već navikli kod staklenih telefona. Nismo testirali otpornost na padove, ali verujemo da bi i pad sa visine od oko 1 metar na beton doveo do loma ekrana ili poleđine. U specifikacijama nije navedeno da li je staklo ojačano, ali mi verujemo da se radi tek o običnom staklu.

U suštini, dizajn telefona je dosta lep i privlačan i ima veliki plus. Same karakteristike kućišta nisu baš sjajne, ali ako ste pažljivi, neće biti problema.

Ekran

Već smo navikli da uređaji iz srednjeg cenovnog ranga imaju FullHD ekrane, ali ovde Honor 8 Lite donosi mnogo više od standardne ponude. Naravno, rezolucija jeste FullHD 1920 x 1080px što na 5,2-inčnom ekranu dovodi do 424 ppi gustoće.

Ovo je zaista odlična oštrina, ali i ostale karakteristike su odlične. Za početak prikaz ekrana na direktnoj sunčevoj svetlosti je dosta dobar, a kontrast i boje su odlične. Ekran je čak ispred P10 Lite po prikazu. Kalibracija boja kod njega je nešto lošija, dok je kod Honor 8 Lite modela taj problem manje izražen i boje su dosta prirodnije.

I ovde dolazimo do problema zaštite ekrana, odnosno njenog nepostojanja. U specifikaciji nije naveden Gorilla Glass ili neko drugo ojačano staklo, tako da verovatno ne postoji. Naravno, sigurni smo da ćete odmah posle kupovine zalepiti neko zaštitno staklo, a verovatno bi isto uradili čak i da ima zaštitu. U svakom slučaju, ekran je odličan, ali definitivno smatramo da bi neki vid zaštite dobro došao.

Hardver i performanse

Honor 8 Lite dolazi sa Kirin 655 procesorom iz Huawei-jeve radionice. Njega karakteriše 8 procesorskih jezgara gde 4 Cortex-A53 jezgra kucaju na 2.1 GHz a druga četiri na 1.7 GHz. Kao što se da primetiti, ovaj procesor je nešto slabiji, odnosno prvi par od četiri jezgra ima nešto manji takt, ali je grafika ista - Mali-T830MP2, sećamo je se još sa P9 Lite modela.

U suštini, performanse su u rangu sa P10 Lite modelom procesor je sasvim solidan, ali je grafika spora i već dosta stara.

Osnovni model dolazi sa 3 GB RAM-a i svega 16 GB interne memorije. Iako je memoriju moguće proširiti microSD memorijskim karticama, ovo je ipak velika mana. Sam sistem zauzima oko 6 GB prostora, dosta bloatware aplikacija zauzima još oko 5 GB i korisniku ostaje jako malo slobodnog prostora. Dakle, u startu morate da kupite memorijsku karticu i na njoj skladištite većinu stvari kako ne bi zagušili internu memoriju.



Performase su dosta dobre. Naravno, ne očekujte da radi kao kod skupljih modela, ali smo dobijenim rezultatima i više nego zadovoljni. Sve zadatke rešavao je pristojnom brzinom, a muku su mu zadale jedino zahtevnije 3D igrice, gde do izražaja najviše dolazi slabašni GPU.

Povezivanje

Kod Honor 8 Lite modela prisutni su svi standardni načini povezivanja. Tu su WiFi, A-GPS, Bluetooth 4.1 i microUSB (samo u 2.0 brzinama). Podržan je i 4G LTE, a zanimljivo tu je i FM radio.

Problema sa povezivanjem na testu nije bilo. Sve je raidlo uredno, WiFi hvata i tamo gde mnogi flagshipi ne mogu, verovatno zbog oslobođenosti od aluminijuma. Pozivanje na mobilne mreže takođe uredno radi, prilikom telefonskih poziva zvuk u slušalici je čist i jasan.

Softver

Za početak, pohvalno je što uređaj u startu dolazi sa Android 7 Nougat verzijom sistema. Ovo praktično znači da ne morate čekati ažuriranje i da će sledeći Android O vrlo verovatno biti brzo dostupan. Tu je i Huawei-jeva nadogradnja interfejsa Emotion 5.0 UI, koja u odnosu na 5.1 koji je na P10 lite funkcionalno nema nekih velikih razlika. Default tema na Honor 8 Lite nam se u svakom slučaju mnogo više sviđa nego ona na P10 / P10 Lite.

Interfejs je čist i upeglan, podešavanja su lepo sortitrana i ovde nema nekih bitnih razlika u odnosu na P10 lite.

EMUI 5.0 takođe ima mogućnost za rad sa pokretima na skeneru otisaka prstiju. Na primer, možete listati slike levo-desno u galeriji.

Treba spomenuti recimo "eye comfort" mod, koji je nešto slično Night Shift modu na iOS-u, a donosi filter za plavo svetlo kako bi prikaz na ekranu bio prijatniji očima.

EMUI takođe poseduje menadžer za upravljanje baterijom, gde je jedna od funkcija obaveštenje kada neka aplikacija u pozadini troši previše snage.

Kamera

Iako možda nedostaje dvostruka kamera, Honor 8 Lite može da ponudi dosta i sa ovom jednom. Senzor ima 12 MP sa ne baš idealnim f/2.2 otvorom blende. Tu je i autofokus, a za noćne fotografije poslužiće LED blic.

Interfejs kamere je sada donekle logičnije organizovan i isti ja kao na P10 Lite, ali svakako računajte da će vam biti potrebno neko vreme da naučite gde se koja funkcija nalazi.



Prva stvar koja se mora zameriti je nedostatak optičke stabilizacije. Kao i kod većine kamera, u noćnim uslovima performanse padaju a povećava se vreme za fokusiranje. Tu je posebno primetan nedostatak optičke stabilizacije.

U dobrim svetlosnim uslovima fotografije su dosta dobre i u rangu su sa ostalim telefonima sličnih cena. Video se snima u maksimalno 1080p rezoluciji pri 30 fps.

Prednja, selfi kamera, ima rezoluciju od 8 MP i postiže solidne rezultate u dnevnim i nešto lošije u noćnim. Takođe može da snima video u 1080p rezoluciji.

U suštini, kamera je za ovaj cenovni rang dobra. Pogledajte demo snimke koje smo napravili i sami ocenite.



Baterija

Uprkos FullHD ekranu, Honor 8 Lite ima više snage nego što smo očekivali. Njegova 3.000 mAh baterija je više nego dovoljna za celodnevno korišćenje, a nekoliko puta smo mogli da izvučemo i dva dana sa samo jednim punjenjem.

Iako koristi stari USB standard, on ipak podržava brzo punjenje, i za malo više od sat vremena telefon će biti potpuno napunjen.

Tokom standardnog testa prikaza FullHD videa 90 minuta, i rada WiFi-ja u pozadini izgubi se 20% baterije. Ovo ukazuje na jaku izdržljivost i izdvaja ovaj telefon malo ispred konkurencije u ovoj ceni.

Utisak

Sve je više Android telefona iz srednjeg i nižeg cenovnog ranga, ali Honor 8 Lite se ipak dosta izdvaja iz mase i predstavlja pravi korak napred za ovu cenu. Njegov FullHD ekran je odličan, Kirin 655 procesor nudi dosta snage, a baterija od 3.000 mAh obećava dugu autonomiju.

Mane su jako mala interna memorija i plastičan okvir ućišta, ali u slučaju prvog, memoriju možete nadograditi.

Ako tražite telefon dobrog izgleda, a ne želite da izdvojite gomilu novca za recimo HTC U Play, Honor 8 Lite se nameće kao odlično rešenje. Uz to, dostupan je kod operatera Telenor i Vip po pristupačnim cenama uz ugovor.

Uređaj na test ustupio: Huawei Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
7
  1. Анониман kaže,

    Huawei ima gomilu slicnih modela, vec sam se pogubio sta je sta


  2. Alexa kaže,

    Odlicno izgleda, mogli su malo da pojacaju specifikacije


  3. Анониман kaže,

    @Bojan(itvesti). Koji brzi punjac mi za ovaj model mozes preporuciti ? Ne bih bas uzimao svaki da mi ne bi ostetilo bateriju.


  4. Unknown kaže,

    U Srbiji 37990 u zvaničnim prodavnicama, 24200 u nezvaničnim a na Amazonu 190€> sta reći. Nema gorilla zaštitu i lom ne gine pri prvom padu, važi za sve Huawei, osim flagshipa. Neoprostivo.


  5. Unknown kaže,

    Ocigledno da ste slabo informisani, ovaj telefon ima okvire od brusenog celika, ne od plastike... Posedujem ovaj telefon, pa zato i znam, mada i u svakoj recenziji kazu da je okvir metalan, tako da zaista ne znam odakle vam ova dezinformacija. Telefon je i vise nego odlican za te pare, jedini nedostatak je zastita stakla, mada to meni i nije neki nedostatak, uvek je tu silikonska maska.


  6. Unknown kaže,

    Ja ga uzeo i kao i svaki do sada ne pada mi i ne igram fudbal njime!


  7. Đuro kaže,

    Nikako. Uvek ti sa strane ostane nezalepljeno, i tu je jako lako lomljivo jer se ni na šta ne oslanja. Ja sam na redmi 5+ zalepio neku novu foliju. Zovu je nano glas, 0.1mm


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.