Recenzija: Asus Zenfone Live


Trend pravljenja selfija i video streaminga na društvenim mrežama nikada nije bio popularniji. Upravo taj live streaming postao je izuzetno popularan nakon što je Instagram uveo tu opciju. Da se razumemo, bio je popularan i ranije, ali mora se priznati da je Instagram doneo veliku revoluciju, pre svega zbog jednostavnosti koja je ponuđena velikoj bazi mladih korisnika koji su željni novih stvari.

Asus je odlučio da iskoristi trend ovog ludila i predstavi cenovno vrlo pristupačan telefon koji nudi mogućnost live streaminga i pravljenja dobrih selfija. Naravno, sa svakog telefona možete da pravite streaming, ali Asus ovde ima keca u rukavu - Beauty Live aplikaciju koja vas uživo ulepšava i tako sređen snimak emituje uživo.

Kao što smo rekli, telefon je pristupačan i stvoren za mlade bez nekih posebnih zahteva u pogledu jakog hardvera. U nastavku pročitajte prednosti i mane.

Specifikacija
- Ekran: 5,0″ IPS LCD, 720 x 1280, 294ppi
- SoC: Qualcomm Snapdragon 400
- CPU: Quad-core 1.4 GHz Cortex-A53
- GPU: Adreno 305
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD karticama do 256 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, microUSB, USB-OTG, FM radio, DLNA, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 13 MP, f/2.0, autofocus, LED blic, 1080p@30fps
- Prednja kamera: 5 MP, f/2.2, LED blic
- Baterija: 2650 mAh
- Operativni sistem: Android 6.0 Marshmallow

Plus
- Izuzetno lagan, svega 120 grama
- Prednja kamera sa blicem
- Beauty Live aplikacija
- Solidan ekran
- Cena

Minus
- Procesor je mogao da bude bolji
- Stara verzija Android-a
- Zadnja kamera ispod očekivanja

Dizajn i kućište

Asus Zenfone Live ima lepo dizajnirano plastično kućište koje se u startu može pohvaliti jednostavnošću i sasvim solidnim kvalitetom izrade. Obično su telefoni iz nižeg cenovnog ranga nešto teži i deblji što kvari ukupan dizajn, ali ovde imamo jednu jako lepu situaciju - telefon sa ekranom od 5 inča ima debljinu od svega 8 mm i težinu od svega 120 grama, što je, moramo priznati impresivno.

U ruci, ovaj telefon zaista odlično leži, zbog male težine i zaobljenih ivica treba malo pripaziti da ne isklizne, ali svakako dobra stvar je što uvek možete da stavite neku maskicu ukoliko ste u strahu od ispadanja.

Tipke za kontrolu jačine zvuka i uključivanje/isključivanje su solidne, a odlična stvar je što imamo kapacitivne tipke home, back i multitasking.

Ekran

Uređaji iz nižeg cenovnog razreda po pravilu dolaze sa HD ekranima, što je i ovde slučaj. Imamo sasvim solidan IPS LCD ekran dijagonale 5 inča što dovodi do gustoće od 294ppi. Ovo jeste malo ispod Retina granice, ali nemojte da brinete jer je gustoća dovoljno dobra za čitanje i sitnijeg teksta.

Prikaz na suncu je dosta dobar, čak moramo priznati da smo se iznenadili kvalitetom. Boje su odlične, kontrast je mogao da bude nešto jači, ali ukoliko ne uzmete da upoređujete sa nekim skupljim modelima, verovatno to nećete ni primetiti.

Hardver i performanse

Možda najveća mana ovog telefona je njegov hardver. Ne može se reći da je loš, ali činjenica je da je Asus mogao da ubaci nešto jači procesor. Snapdragon 400 je dosta star procesor i definitivno smatramo da mu nije mesto u novim telefonima. Njegovu konstrukciju čini četiri Cortex-A53 jezgra na taktu od 1.4 GHz, a za grafiku se brine takođe slabašni Adreno 305.

Što se tiče RAM-a, 2 GB je sasvim dovoljno, a primetno je da je Ausus uradio dosta dobru optimizaciju, pa će vam u svakom trenutku biti slobodno barem 600-700 MB, što je dosta dobar "luft".

Interna memorija je svega 16 GB, ali dobra stvar je što je proširiva do 256 GB, tako da će biti mesta za dosta selfija.

Softver i interfejs

Zenfone Live dolazi sa već starim Android-om 6.0, ali se iskreno nadamo da će Nougat ubrzo doći pa će ova mana nastati. To što je softver sada stariji, ne mora da bude ništa strašno jer je bolje da imamo stariju verziju koja dobro radi, nego noviju koja nije dovoljno upeglana. Zato Asus-u treba ostaviti vremena da sredi Android 7.0, a nadamo se da će se update desiti u skorije vreme.

Bilo kako bilo, imamo sistem koji je relativno lepo upeglan i dobro radi čak i sa ovako malo hardverske snage. Interfejs kao da se godinama nije mnogo menjao, ali dobra stvar je što je tu dobra mogućnost personalizacije. Ono što moramo da zamerimo jeste dosta bloatware aplikacija, ali imamo i jedan veliki plus.

Naime, uz ovaj telefon dobijate 100 GB Google Drive prostora potpuno besplatno naredne dve godine. Pošto je Google Drive najbolja aplikacija za cloud skladištenje i backup, ovo nam se zaista dopada i bilo bi odlično da više proizvođača napravi partnerstvo sa Google-om i omogući ovo. Trenutno, pored Asus-a, ovo smo videli samo na HTC telefonima i LG G6 modelu.

U principu, softver je dosta dobar i fluidan, čak i prilikom obavljanja više zadataka u isto vreme nije se srušio, što je na telefonima iz nižeg cenovnog ranga retkost.

Beauty Live aplikacija je glavna prednost ovog telefona. Ona u trenutku snimanja popravlja nesavršenosti na licu i emituje tako sređeni video. Streaming uživo možete raditi na Facebook, YouTube i naravno Instagram. Iako fore sa ulepšavanjem odavno postoje, uglavnom su za fotografije, a ovde tu mogućnost imamo za uživo video. Podešavanje je vrlo jednostavno, na skali od 0 do 10, gde je nula ništa a 10 izuzetno upeglano izaberete količinu "šminke" i u gornjem desnom uglu izaberete na koju platformu želite da radite streaming.

Povezivanje

Prijem svih vrsta signala na ovom telefonu je odličan, a raduje nas i činjenica da je prisutno 4G LTE povezivanje. Povezivanje sa računarom i strujnim adapterom ide preko microUSB priključka i samo pri 2.0 brzinama. Od bežičnih načina povezivananja, standardno su tu WiFi (Direct i hotspot) i Bluetooth 4.0 i A-GPS.

Kvalitet poziva je na odličnom nivou, a zvuk u slušalici je čist i jasan.

Kamera

Zadnja kamera ima rezoluciju od 13 MP uz f/2.0 otvor blende uz autofokus i LED blic. Iako ova kombinacija izgleda dosta dobro, u realnim uslovima kamera je dosta slabašna.

Dnevni snimci su po pravilu dosta dobri sa solidnom količinom detalja. Boje i kontrast na fotografijama su zaista dobri. Ipak, u noćnim uslovima, relativno je teško napraviti kvalitetnu fotografiju. Autofokus tada ne radi baš bajbolje, fotografije su često loše fokusirane i manuelnim fokusiranjem, a dešava se i da su previše osvetljene.



Kao što možete videti u primerima fotografija, noćne zaista neće impresionirati, u većini slučajeva će biti dobre za objavljivanje na društvenim mrežama, ali ne i nešto više od toga.

Video se snima u 1080p pri 30fps, dnevni je dobar i detaljan, dok je noćni često loše fokusiran i sa dosta šuma.

Prednja kamera ovde ima i LED blic što će svakako ceniti ljubitelji selfija. Standardno tu je 5 MP senzor sa f/2.2 otvorom blende, ali zbog već spomenutog blica, fotografije ispadaju dosta dobro osvetljene i kvalitetne.



Baterija

Baterija od 2650 mAh pruža dosta dobru autonomiju. Ovde imamo slabašni hardver i ekran HD rezoluciji, pa to ukupno gledano pravi malu potršnju.

Uglavnom, bez problema će izdržati ceo dan, a onima koji prave manje selfija i dan ipo. Imamo dakle, standardni ciklus pražnjenja i punjenja.

Ono što nam se stvarno svidelo to su performanse baterije koja u stanju mirovanja troši jako malo čak i nakon nekoliko sati neaktivnosti.

Što se tiče punjenja, od 0 do 100 trebaće vam oko 2 sata i 15 minuta.

Utisak

Asus Zenfone Live namenjen je svima koji nemaju nekih preteranih zahteva u pogledu jakog hardvera i uređaj nameravaju da koriste za društvene mreže i selfije. U pitanju je telefon za mlade i sve koji se tako osećaju.

Ne možemo baš zameriti slabašni hardver jer se radi o izuzetno jeftinom telefonu i ne očekuje se ultra mašina. Za uložen novac dobija se zaista dosta, ali ne možemo baš reći da je ovaj telefon best buy niže klase.

Ako ne planirate da igrate zahtevne igrice, a društvene mreže su vaša strast, Zenfone Live košta tek 20.000 dinara i manje u zavisnosti od prodavnice. Nažalost, nije dostupan kroz ponude operatera, ali je barem prodajna cena korektna.

Još jednom da napomenemo, ovaj telefon nije za svakoga, već cilja jednu usku populaciju maldih koja će se sigurno prepoznati.

Uređaj na test ustupio: Asus Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    auu gde su iskopali taj snapdragon 400?


  2. Анониман kaže,

    Pa mogao je da kosta i manje, na kineskim sajtovima dosta bolji telefoni po nizim cenama


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.