Recenzija: Honor 8 Pro


Nedavno je globalno predstavljen Honor 9 smartphone, no on se u našim krajevima u prodaji očekuje tek u septembru. Tako je Honor 8 Pro trenutno najjači i najskuplji član Honor porodice. Prodaja u Srbiji je počela pre nekoliko dana, a mi smo došli do jednog primerka kako bi ga testirali.

Honor 8 Pro je veliki telefon koji donosi Kirin 960 procesor koji smo viđali u Huawei-jevim P10 i P10 Plus telefonima i čak 6 GB RAM-a. Uz to, imamo i 64 GB interne memorije, Dual SIM i Dual kameru.

Da li sve ovo vredi 90.000 dinara koliko košta u zvaničnoj prodaji, otkrivamo u nastavku

Specifikacija
- Ekran: 5.7″ LTPS IPS LCD 1440 x 2560 px, 515 ppi gustoća, Gorilla Glass 3
- SoC: HiSilicon Kirin 960
- CPU: 4x Cortex-A73 2,4 Ghz + 4x Cortex-A53 1,8 Ghz
- GPU: Mali-G71 MP8
- RAM: 6 GB
- Interna memorija: 64 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, USB OTG, NFC, IR, 2G, 3G, 4G
- Kamera: dvostruka 12 MP, f/2.2, phase detection, laser autofocus, dual-LED blic, 2160p@30fps, 1080p@60fps
- Prednja kamera: 8 MP, f/2.0, 1080p
- Baterija: 4000 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat

Plus
- Vrhunski dizajn i kvalitet izrade
- Odličan ekran
- Mnogštvo funkcija
- Infrared senzor

Minus
- Kamera nema OIS
- Prevelik za upotrebu jednom rukom
- Nije vodootporan

Dizajn i kućište

Prvo što ćete primetiti je da je Honor 8 Pro prilično veliki telefon. Huawei nije pratio stil smanjenja ivica oko ekrana, pa tako Honor 8 Pro dolazi sa iPhone stilom, na prednjoj strani dominira veliki ekran i velike ivice gore i dole. Tu bi zamerili što nema kapacitivnih ili dugmića, iako je za njih bilo dosta mesta.

Zadnja strana izrađena je od mat aluminijuma, što je mnogo bolje od stakla na Honor 8 i Honor 8 Lite modelima. Dizajn je potpuno minimalistički, imamo dve kamere koje su u ravni sa ostatkom uređaja, dual LED blic i čitač otisaka prstiju, dok je pri dnu Honor logo. Pošto je izrađen od aluminijuma, prisutne su i dve iPhone-stil plastične linije koje su nešto svetlije od ostatka uređaja.

Na donjoj ivici imamo 3,5 mm audio jack, mikrofon, USB-C port i zvučnik. Na gornjoj ivici smestio se još jedan mikrofon i infracrvena lampica, koja u kombinaciji sa odličnim softverom omogućava kontrolu velikog broja uređaja, što ćemo spomenuti kasnije.



Debljina kućišta je samo 7 mm i prilično je dobro izvedeno, mada je težina čak 184 grama. Staklo se preliva u kućište koje je iz jednog komada, odnosno, ivice nisu odvojene od zadnje maske. Završna obrada telefona je odlična, a jednino bi se moglo prigovoriti ergonomiji. Definitivno, prevelik je za upotrebu jednom rukom, čak i osobe sa većim šakama mogle bi da imaju problema. Dobra stvar je što nije klizav, tako da je rizik od slučajnog ispadanja smanjen.

Što se tiče mana kućišta, dugme za uključivanje/isključivanje i dvostruko dugme za kontrolu glasnoće su dosta meki i nemaju jasan hod. Uz to, kućište nije vodootporno, tako da zaboravite na podvodne selfije.

U suštini, Honor 8 Pro oduševio nas je svojim minimalističkim dizajnom i odličnim kvalitetom izrade.

Ekran

Honor 8 Pro ima 5.7-inčni LTPS IPS LCD panel koji je više nego impresivan. On ima rezoluciju od 1440 x 2560 px, što dovodi do prilično velike gustoće piksela od 515 ppi. Kontrast i boje su odlični, a ne može se prigovoriti ni za korišćenje pri direktnoj sunčevoj svetlosti.

Uglovi vidljivosti su takođe odlični, a treba spomenuti da je moguće podesiti toplotu ekrana tako da odgovara vašem ukusu, iako je standardno odlično podešeno za oči.

Preko ekrana imamo tek Gorilla Glas 3 zaštitu koja je odlična, ali ipak smatramo da su za ovu cenu mogli da ugrade novije, jače staklo.

Hardver i performanse

Hardverska postavka ovog uređaja prilično je slična ovogodišnjim P10 odnosno P10 Plus modelima. Imamo identičan procesor iz Huawei-jeve radionice - HiSilicon Kirin 960, kojeg možemo svrstati u istu generaciju sa Snapdragon-om 820, odnosno 821. Za grafiku se brine Mali-G71 MP8 GPU, a početni model dolazi sa čak 6 GB RAM-a i 64 GB interne memorije.

Tih 6 GB RAM-a je jedan od glavnih prodajnih trikova. Iako je i 4 GB sasvim dovoljno za današnje potrebe, što je pokazao i Samsung sa svojim S8 i S8+, dodatna 2 GB omogućavaju više "lufta" i dobra su podloga za budućnost, kada će aplikacije biti zahtevnije.

Tako Honor 8 Pro Plus radi glatko i sa lakoćom obavlja najzahtevnije zadatke, što uključuje napredne grafičke igre, u kombinaciji s većim brojem otvorenih aplikacija.

AnTuTu Benchmark pokazuje gotovo identičan rezultat Honor 8 Pro i Huawei P10, što znači da neke veće razlike nema. Dakle, što se snage tiče, nje definitivno neće nedostajati. Ne bi trebalo da nedostaje ni interne memorije. Iako je kapacitet 64 GB, korisniku je dostupno tek nešto više od 46,5 GB. Razlog je dosta veliki sistem i isto tako velika količina bloatware aplikacija. Ako bi njih obrisali, imali bi oko 52 GB, što je u skladu sa kapacitetom kod ostalih proizvođača. Ako zafali prostora, jednostavno ga možete proširiti nekom microSD karticom do 256 GB, mada onda ne možete da koristite drugu SIM karticu.

Povezivanje

Honor 8 Pro podržava sve standardne načine povezivanja. Uređaj za povezivanje kablom koristi USB-C konektor, ali samo sa USB 2.0 brzinama prenosa podataka. Podržan je i USB On-The-Go kao i 4G LTE Cat 12 za praktično sve frekvencije koje su u upotrebi u EU. Maksimalne brzine su 600/150 mbps, koje inače ne omogućava nijedan operater u Srbiji u ovom trenutku.

IR portom biće zadovoljni oni koji su izgubili daljinski ili samo žele da se malo našale na odeljenju tehnike u prodavnici. Takođe, sada u letnjim mesecima Honor 8 Pro biće koristan za kontrolu klima uređaja u apartmanu na moru, što će snalažljivima uštedeti do 5 evra dnevno.

Čitač otisaka prstiju postavljen je na zadnju stranu, a jedan je od bržih i preciznijih na tržištu. FM Radio ipak nije podržan.

Softver i interfejs

Honor 8 Pro ima gotovo identičan softver kao Honoro 8 Lite koji smo nešto ranije testirali. Za početak, pohvalno je što uređaj u startu dolazi sa Android 7 Nougat verzijom sistema. Ovo praktično znači da ne morate čekati ažuriranje i da će sledeći Android O vrlo verovatno biti brzo dostupan. Tu je i Huawei-jeva nadogradnja interfejsa Emotion 5.0 UI, koja u odnosu na 5.1 koji je na P10 lite funkcionalno nema nekih velikih razlika. Default tema na Honor 8 Pro nam se u svakom slučaju mnogo više sviđa nego ona na P10 / P10 Lite.

Interfejs je čist i upeglan, podešavanja su lepo sortitrana i ovde nema nekih bitnih razlika u odnosu na P10 lite.

EMUI 5.1 takođe ima mogućnost za rad sa pokretima na skeneru otisaka prstiju. Na primer, možete listati slike levo-desno u galeriji.



Treba spomenuti recimo "eye comfort" mod, koji je nešto slično Night Shift modu na iOS-u, a donosi filter za plavo svetlo kako bi prikaz na ekranu bio prijatniji očima.

EMUI takođe poseduje menadžer za upravljanje baterijom, gde je jedna od funkcija obaveštenje kada neka aplikacija u pozadini troši previše snage.

Kamera

Kao i mnogo drugi telefoni, i Honor 8 Pro dolazi sa dvostrukom zadnjom kamerom. Tu su još i dvostruki tonirani blic i laserski autofokus i phase detection. Obe zadnje kamere su identične, s tim da je jedna kolor a druga crno bela, a imaju relativno mali otvor blende od tek f/2.2.

Ono što ovde svakako nedostaje je optička stabilizacija. Srećom, fokus je dosta brz i oštar šro pojednostavljuje proces fotografisanja. Ipak, trebaće vam stabilna ruka da izbegnete zamućene fotografije.

Apple svoju drugu kameru koristi za zoom, LG za hvatanje šireg ugla, dok Honor koristi dodatni objektiv kako bi poboljšao tonove snimanja pomoću monohromatskog senzora. Rezultat su fotografije sa prijatnim i prirodnijim nivoima, suptilnim bojama. Spajanjem slika sa dva senzora, monohromatski snimak pomaže u osvetljavanju standardnih slika, što donosi prirodnije boje i tonove. Sa HDR režimom, postoji dobra ravnoteža između područija svetlosti i mraka. Sa malo oblaka, nebo izgleda duboko i svetlo.



Uz to, dvostruka kamera omogućava korišćenje Bokeh efekta, odnosno zamućenja pozadine. Bokeh možete koristiti i na udaljenostima od čak 1 metar, mada ne očekujte čuda. Uglovi i ivice su relativno dobro proračunati, mada je potrebno još rada da bi ova funkcija bila u potpunosti iskoristiva.

U idealnim uslovima, fotografije su očekivano odlične.

Snimci pro lošijem osvetljenju su u skladu sa očekivanjima. Iako je otvor blende relativno mali, kamere hvataju dovoljnu količinu svetla. Količina zrna dosta se povećava noću, posebno ako nema, recimo, ulične rasvete.

Interfejs kamere je sada donekle logičnije organizovan i isti ja kao na Huawei telefonima, ali svakako računajte da će vam biti potrebno neko vreme da naučite gde se koja funkcija nalazi.

Fotografije se snimaju u 4:3 odnosu sa 12 MP, dok je za 16:9 rezervisano tek 9 MP. Što se tiče videa, moćete da snimate u 4K rezoluciji sa stereo zvukom pri 30 fps, dok je u FullHD-u mguće snimati i pri 60 fps.

Što se tiče prednje kamere, ona ima širokougaoni objektiv i f/2.0 otvor blende, što omogućava dosta svetla na selfi fotografijama, ali ukupan kvalitet je mogao da bude dosta bolji.

Takođe, ovde treba spomenuti i to da uređaj snima video u 4K rezoluciji, ali za to koristi HEVC codec koji nije uvek podržan od strane velikog broja playera na tržištu. Video snimljen po danu, slučajno je bio 4K, tako da je sada praktično neupotrebljiv, ako saznate koji player može da ga pusti - javite.



Baterija

Honor 8 Pro dolazi sa baterijom od 4.000 mAh. Iako ćete očekivati mnogo zbog velike brojke, baterija je tek malo bolja od proseka. Da, dobićete ceo dan korišćenja, ali ne očekujte čuda.

Ukoliko niste preterano zahtevni korisnik, uspećete da izvučete dan ipo, ali ništa više od toga. Uz neko standardno korišćenje, uveče bi ostalo oko 20% baterije.

Štaviše, tokom standardnog testa baterije, Honor 8 Pro je za 90 minuta prikaza FullHD video snimka pri standardnoj osvetljenosti ekrana izgubio čak 25% baterije.

Ovde ne možemo da pohvalimo baš ni brzinu punjenja. Za 30 minuta dopuniće se tek 20%.

Utisak

Honor 8 Pro je odličan telefon za sve kojima je bitan veliki ekran i dobar hardver. Zapravo, može se reći da je Honor 8 Pro hardverski gotovo identičan kao Huawei P10 Plus, s tim što ćete dobiti drugačiji dizajn kućišta i nešto lošiju kameru, ali ne puno, jer su razlike jako male.

Prodajna kutija postaje VR, ali ako nikada niste probali VR, savetujemo vam da ga ne isprobavate ovde jer ćete ovo na vas ostaviti loš utisak i bolje je da na kineskim sajtovima kupite neki bolji, plastični VR headset za desetak dolara.



Maloprodajna cena Honor-a 8 Pro je 90.000 dinara, što je relativno mnogo. Činjenica je da se radi o odličnom telefonu, ali bi cena mogla da bude nešto niža kako bo bio više konkurentan pored drugih top modela.

U svakom slučaju, izbor ovog telefona neće biti greška ako volite velike telefone i ne smeta vam što ćete u većini slučajeva morati da ga koristite sa obe ruke

Uređaj na test ustupio: Huawei Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    Bas sam pre neki dan video ovaj telefon i svidelo mi se sto je jeftiniji od p10 plus, ali ga nisam nasao kod operatera. Znate li mozda, da li ce biti? Istekao mi je ugovor i nije mi nesto bitno koji je operater, samo da nadjem telefon koji mi odgovara, a ovaj mi deluje okej


  2. Pedja kaže,

    90 hiljada za honor? Previse


  3. mladen kaže,

    ja ipak cekam honor 9


  4. Анониман kaže,

    ovaj vr je smesan


  5. Unknown kaže,

    90000 je zaista previse. Na sajtu KP /kupujem prodajem/ se prodaju za 450-460e a mene bi interesovalo dali je neko vec kupio isti po navedenoj ceni i dali je u pitanju original ? prodavci navode da je model za EU a ja bas nisam siguran . Bane


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.