Recenzija: Samsung Gear 360 (2017)


VR nije postao široko prihvaćen upravo zbog nedostatka kvalitetnog sadržaja. Gledati pripremljene animirane sadržaje ili profesionalne snimke koji su snimili drugi mnogima nije toliko zanimljivo. Mnogo ljudi želi da kreira svoje snimke, a odgovor na to nudi Samsung sa svojom novom 360 kamericom.

Nakon prve Gear 360 kamerice koja je bila dosta nezgrapna za korišćenje u ruci i koja je nekada imala problema sa sastavljanjem dva snimka, Samsung je predstavio novu, unapređenu Gear 360 kamericu sa oznakom 2017.

Novi dizajn omogućava bolje držanje u ruci, softver je dosta unapređen, a dobili smo i neke nove mogućnost. Kreiranje VR snimaka definitivno nikada nije bilo jednostavnije i jeftinije.

Specifikacija
- Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), Wi-Fi Direct, Bluetooth v4.1, USB 2.0 (Type-C)
- Memorija: microSD do 256GB
- Kamera: 2x CMOS 8.4MP, F2.2 (izlazni snimak ekvivalentan 15 MP)
- Baterija: 1,160mAh

Plus
- Dizajn i ergonomija
- Jednostavnost korišćenja
- Dodatna oprema
- Live stream u 360 stepeni
- Mogućnost korišćenja samo jednog sočiva
- iOS podrška


Minus
- Ogračinen framerate u 4K rezoluciji

Dizajn i kućište

Prethodna Gear 360 kamerica bila je relativno nezgrapna za korišćenje. Dual sočivo sa kućištem bilo je zakačeno za tripod koji bi trebali da sklopite i tako sklopljeno držite u ruci dok snimate ukoliko želite da zabeležite neke akcione scene ili bilo šta što nije statično. Pošto su postojali navoji, mogli ste da umesto za tripod, zakačite za bilo šta što ima standardni foto-štaf, poput selfi štapa, većeg tripoda...

Samsung je novu kamericu značajno pojednostavio, Tripod više ne postoji, ali su navoji na dnu ostali, tako je snimanje iz ruke postalo mnogo jednostavnije, a mogućnost montaže na foto-šraf je ostala. Kompletna kamerica sada je mnogo bolje upakovana i jednostavnija je za upotrebu, pa je samim tim i ergonomija poboljšana.



Kućište je izrađeno od kvalitetne plastike. Na prednoj strani imamo mali ekran tek da vidimo u kom smo modu i promenimo ga, uz neka sitna podešavanja i stanje baterije. Imamo 3 dugmeta, glavno dugme sa crvenim kružićem omogućava pokretanje video snimanja ili okidanja fotografije. Na "glavi" kamerice imamo dugme koje služi za ulazak u meni, dok dužim držanjem omogućava se povezivanje za smartphone. Donje dugme služi za uključivanje i kao back u meniju. Led lampice iznad senzora pokazaće status uključenosti tog sočiva.



Većinu osnovnih stvari možete da podesite i bez telefona, što upravo govori o jednostavnosti i praktičnosti.

Kamerica je vodootporna, ali samo do nivoa blagog prskanja. Ne možete je koristiti za podvodna snimanja bez zaštite, ali ukoliko slučajno malo pokisne ne bi trebalo da bude problema.



U pakovanju dobijamo i nešto dodatne opreme. Tu je mekana vrećica za kamericu kako se tokom nošenja ne bi oštetila, a imamo i privezak koji se jednostavno kači na kamericu. Samsung u uputstvu preporučuje da taj privezak prikačite i kamericu stavite u njegov gumeni prsten, što bi trebalo da spreči padanje. Ukoliko kamerica padne, sočiva su najugroženija, ali staklo preko njih deluje kao dosta čvrsto i pouzdano.

U suštini, novi Gear 360 donosi bitne dizajnerske ispravke u odnosu na prethodni model i omogućava mnogo lakše korišćenje posebno iz ruke.

Povezivanje i softver

Gear 360 moguće je povezati isključivo na sledeće Samsung telefone: Galaxy S8, S8+ S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6, S6 edge, A5/A7(2017) koje pokreće Android 5.0 ili noviji. Podržano je i povezivanje na iOS uređaje, ali samo sledeće: iPhone 7, 7+, 6S, 6S+, SE koje pokreće iOS 10.0 ili noviji. Neke funkcije na iOS-u su ograničene, tako recimo nije moguće prebaciti 4K snimak nego malo umanjen.

Na Samsung telefone povezuje se izuzetno jednostavno, dovoljno je da pokrenete aplikaciju, pritisnete Bluetooth dugme na kamerici i potvrdite na telefonu. Aplikacija omogućava pregled trenutnog pogleda kamere, pregled snimljenog sadržaja i njegovo prebacivanje na telefon, live stream na YouTube i Facebook i kompletna podešavanja kamerice.

Što se editovanja snimaka tiče, možete da donji deo gde držite kamericu ili gde je ona montirana prekrijete nekim patternom ili Gear 360 logotipom ukoliko vam se taj donji sastav ne dopada, ali to možete da uradite tek kada snimak prebacite sa kartice na telefon, za šta će biti potrebno neko vreme u zavisnosti od veličine fajla.

Kada prebacite snimak na telefon, odmah ga možete poslati na YouTube, što je odlična stvar. Inače, ukoliko želite da uploadujete na YouTube, standardnim putem to neće raditi, a ukoliko prateći uputstvo dodate 360 tag, ivice će biti loše sklopljene tako da je najbolje da prebacite preko telefona ili Gear 360 (2017): Action Director aplikacije za računar. Ta aplikacija će vam omogućiti pregled, ediovanje i deljenje na Windows računarima, odnosno samo pregled na računarima koje pokreće MacOS.

Spomenuto povezivanje na iOS se takođe jednostavno izvodi, kamerica kreira WiFi mrežu i prikaže vam lozinku koju upisujete prilikom povezivanja. Deluje da je Android aplikacija mnogo bolje izvedena sa strane stabilnosti i mogućnosti, što i ne bi trebalo da čudi.

Kamera

Gear 360 ima dva senzora koji snimaju po 185 stepeni, nakon čega se te slike spajaju u jednu od 360. U pitanju su dva CMOS senzora gde svaki ima po 8,4 MP koja zajedno imaju efektivno 15 MP. Video se može maksimalno snimati u 4K rezoluciji, ali tada očekujte framerate od 24 fps. Moguće je snimati i u 60fps, ali tada ćete morati da se zadovoljite tek FullHD rezolucijom.

VR fotografije se prave u 15 MP rezoluciji, odnosno 5472 x 2736 px. Takođe, moguće je koristiti i samo jedno sočivo za pravljenje običnih fotografija i video snimaka. To je odlično u trenucima kada želite standardne fotografije koje ćete odmah podeliti na društvenim mrežama. Jedno sočivo snima fotografije od tek 3 MP, odnosno u rezoluciji od 2304 x 1296 px. Što se tiče videa, jedno sočivo pravi 1080p video snimke u 60 fps.

Kako bi snimci bili lakši, koristi se novi H.265 kodek. Odlična stvar je da ga od nedavno podržava i YouTube, ali svakako će vam biti potreban VR player za pregled snimaka. Ukoliko već imate neki od novijih Samsung-ovih modela, poput recimo S8, a pritom ste i dubljeg džepa, najbolje VR iskustvo imaćete ukoliko dokupite Gear VR za nekih 150 evra.

Što se kvaliteta kamere tiče, jasno je da ćete morati da fotografišete isključivo u uslovima dobrog osvetljenja ukoliko želite najbolje rezultate. Predveče, dosta pada kvalitet i pojavljuje se zrnatost. U zatvorenom prostoru gde je osvetljenje solidno, očekujte dobre snimke.

Snimanje zvuka je dosta dobro, pa tako ova kamerica može da posluži i svima koji bi voleli da prave vlogove.

Pripremili smo vam nekoliko fotografija i video snimaka koje možete da preuzmete i pregledate u VR playerima, i par single-lens fotografija. Slobodno preuzmite Gear 360 aplikaciju na telefon i prebacite snimke kako bi imali najbolji osećaj. Ukoliko imate VR headset, uživanje će biti još bolje.

Gear 360 snimci kamere

Baterija

Gear 360 ima integrisanu bateriju kapaciteta 1,160mAh, što je nešto manje od prošlogodišnjih 1,350mAh. Takođe, na prošlogodišnjem modelu mogli ste da izvadite bateriju, a Samsung je omogućio i kupovinu dodatne, pa ste tako za svega 20-ak dolara mogli da praznu bateriju zamenite punom i nastavite sa snimanjem.

Sadašnji kapacitet dovoljan je za najviše 2 sata snimanja videa, što će većini biti i više nego dovoljno. Ipak, treba napomenuti da će se snimak možda prekinuti nakon 20-ak minuta konstantnog snimanja zbog pregrevanja i da ćete moći da nastavite nakon par minuta kada se kamerica malo ohladi.

Punjenje baterije je relativno brzo, treba napomenuti da se u prodajnom pakovanju isporučuje samo USB-C kabal, a ne i strojni adapter. Ukoliko imate neki power bank, odlično će poslužiti za dopunu kada ste daleko od utičnice.

Utisak

Gear 360 (2017) je zaista odlična kamerica i smatramo da je Samsung sa njom napravio odličan posao. Ukoliko ste avanturista ili volite da putujete, ova kamerica će vam omogućiti da zabeležite mnogo više nego sa običnom kamerom. Ili kao što bi na TV shop-u rekli - zaboravite dosadne panorame, snimite bukvalno sve oko sebe.

Kvalitet snimaka je sasvim očekivano dosta dobar u uslovima dobrog osvetljenja, ali možda da Samsung za sledeću generaciju razmisli o tome da integriše nekoliko LED diodica kako bi omogućio snimanje u mraku.

Ukoliko ste YouTube entuzijasta, možete da napravite live stream u 360 stepeni. Za to će vam, naravno, trebati nešto bolji upload, ali to danas i nije problem preko brzih 4G mreža.

Ukupno gledano, za 32.000 dinara dobijate sjajnu kamericu koja snima i VR i tradicionalne snimke, čak i kvalitetne timelapse snimke. U odnosu na prethodnu, dosta je jeftinija, ergonimoja je poboljšana, ali se to kompenzovalo nešto manjom i neizmenjivom baterijom. Savršeno je ukoliko imate neki od podržanih uređaja, a i ako nemate, kamerica može da radi potpuno odvojeno. Naravno, uz VR headset kao što je Gear VR, definitivno ćete imati pravi osećaj virtuelne realnosti.

Samsung je ovom kamericom omogućio jeftino kreiranje VR snimaka i želi da probudi kreativce u vama. Kreativce, koji će svoje snimke deliti i na taj način povećati relativno malu bazu kvalitetnih VR snimaka.
 
Uređaj na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    Ovo deluje kao dosta zanimljiva opcija s obzirom na to da je dosta jeftinije od GoPro-a


  2. Анониман kaže,

    ovo zaista zanimljivo izgleda, gledao sam snimke i zaista su odlicni


  3. marko kaže,

    deluje kao kul igracka, ali bezveze je sto ne podrzava druge telefone


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.