Recenzija: Samsung Gear VR (2017)


Već treću godinu zaredom, Samsung donosi jednostavan i jeftin VR headset. HTC Vive i Oculus Rift su verovatno najbolji VR uređaji, ali dolaze sa izuzetno visokim cenama, te zbog toga nisu toliko interesantni velikom broju korisnika.

Ukoliko ste već kupili Samsung-ov flagship, kompanija vam nudi relativno jeftinu ulaznicu za VR svet. Iako je cena niža u odnosu na ostala rešenja, kvalitet izrade je na izuetno visokom nivou i uporediv je sa skupljom konkurencijom.

Kakvi su naši utisci nakon nedelju dana korišćenja novog Gear VR-a (2017) sa Galaxy S8 smartphoneom pročitajte u nastavku.

Plus
- Vrhunski kvalitet izrade
- Udobnost pri korišćenju
- Odličan kontroler
- Odlično detektovanje pokreta glave

Minus
- Količina sadržaja bi mogla da bude veća
- Relativno visoka cena

Dizajn

Iako headset izgleda dosta slično prvom, vidljivo je da je Samsung uložio mnogo truda da ispravi neke sitnice, pa je tako treći VR po redu doveden do savršenstva. Plastika od koje je izrađen novi Gear VR je visokog kvaliteta, a sunđer za područije oko očiju je mnogo mekši nego pre, što je dosta bitno jer ne pravi veliki pritisak na kožu. Odlična stvar je i što taj sunđer vrlo lako možete skinuti i oprati, odnosno zameniti ukoliko više nije prijatan.

Kada stavite Gear VR na glavu, prvo što ćete primetiti jeste da je lagan i da ne predstavlja zamor. Potrebno je da dobro podesite kaiše, a odlična stvar je što svetlost nigde ne može da prođe i kvari vam VR iskustvo.

Gear VR (2017) donosi mogućnost izmene konektora, pa tako možete da koristite USB-C, ali i microUSB, čime je Samsung omogućio korisnicima starijih flagshipa uživanje u pogodnostima novog headseta.



Kako bi započeli korišćenje Gear VR-a, skinite zaštitni poklopac i u ležište ubacite telefon koji će se povezati sa USB-om, a sa druge strane osigurajte kako telefon ne bi ispao. Kada se VR headset povezao sa telefonom počeće preuzimanje potrebnog softvera, za šta će biti potrebno neko vreme i uređaj slobodno možete izvaditi iz headseta. Preporučujemo da vam uređaj bude povezan na WiFi jer su fajlovi jako veliki (posebno VR sadržaji), da ne bi došlo do visokih računa za mobilni internet.

Kada ovaj headset prvi put stavite na glavu, malim točkićem na vrhu moraćete da izoštirite sliku, odnosno prilagodite fokus sočiva vašim očima. Ukoliko će jedan Gear VR koristiti više osoba, recimo cela porodica, svako će morati posebno da podešava za sebe, svaki put. Vrlo je važno da podesite oštinu jer ukoliko je ona loše postavljena, sliku nećete videti kvalitetno, a posebno ne 3D sadržaje. Takođe, mogli bi da osetite vrtoglavicu i glavobolju.

Sočiva koja se nalaze u Gear VR-u su zapravo lupe, pa je tako slika koju gledate logično uvećana. Iz tog razloga, primetićete da bi rezolucija mogla da bude veća. Iako uređaj koji smo ubacili ima rezoluciju od 2960 x 1440px, brzo smo poželeli smartphone sa 4K ekranom. Tako visoke rezolucije već znamo nisu uopšte potrebne i nemaju puno smisla, ali kada ekran gledamo kroz sočiva za virtuelnu stvarnost, onda već postaje smisleno.

Kako bi upravljali VR uređajem, na denom boku smešten je touchpad, koji podržava listanje gore-dole i levo-desno, a tapom na centralno ispupčenje potvrđujete svoj izbor. Na uređaju se nalazi i fizički back i home dugmići za lakše upravljanje. Ukoliko ponestane baterije na uređaju, na Gear VR-u postoji USB-C konektor putem koga možete puniti telefon.



Touchpad, iako postoji, više ne morate da koristite. Najveća novost je upravo kontroler odnosno daljinski koji donosi mnogo jednostavnije rukovanje. Kontroler donosi sve potrebne tipke - home, back i tipke za kontrolu glasnoće. Tu je naravno i odličan touchpad, ali i "okidač" odnosno trigger taster koji ćete koristiti kažiprstom. Sviđa nam se što kontroler odlično leži u ruci, a plus je svakako i njegova mala masa. Odlična stvar je što kontroler koristi standardne AAA baterije, a naša topla preporuka je da kupite punjive baterije, iako će vam i alkalne dugo trajati.



Odlična stvar je što je ovaj kontroler vidljiv u virtuelnom prostoru, odnosno videćete njegove pokrete što će uveliko olakšati navigaciju. Praćenje je zaista uređano odlično i nema nikakvih bagova koji bi kvarili korisničko iskustvo. Problem ipak predstavlja to što veliki broj aplikacija i igrica nije optimizovan za rad sa kontrolerom, ali nadamo se da će developeri u budućnosti raditi na ispravljanju toga.

Kontroler odlično radi i nismo primetili gubitak veze sa uređajem ili bilo kakvo slično ispadanje iz sistema koje bi uzrokovalo bagovanje. Tokom iscrpnog testa, apsolutno sve je radilo bez ikakvih problema.

Softver

Oculus Home aplikacija za VR headset doživela je veliki redizajn. Iskreno, ovo nam se ne dopada jer je u odnosu na stari dosta zakomplikovano, toliko da neke opcije koje smo ranije koristili sada nismo ni pronašli. User interface koji je bio ranije bio je mnogo jednostavniji i intuitivniji, tako da je ovo jedan veliki korak unazad.

Što se tiče sadržaja, nema ga nešto mnogo više u odnosu na ponudu pre nekih godinu ipo dana. U principu raznovrstan je, ali definitivno se oseća potreba za novim stvarima. Pored videa i fotografija, tu su i igrice, ali problem je što se većina plaća.

Postoje i neke besmislene aplikacije poput web browsera koji naravno nije VR, već vas smešta u neki zanimljiv prostor sa velikim ekranom za surf. Na isti način funkcionišu i druge slične aplikacije poput Netflix-a koje ne nude VR sadržaj. Ne znamo baš zašto bi ovo neko koristio, ali dobro je da postoji.

Najbolji doživljaj imaćete upravo sa VR sadržajima koje sami snimite. Ukoliko imate Gear 360 kamericu, dovoljno je da sadržaje sa nje prebacite u telefon i gledate ih na Gear VR-u. Ovo će naravno iziskivati kupovinu 360 kamerice, ali verujemo da će vam se to mnogo više svideti od sadržaja koji su već pripremljeni u aplikaciji.

Developeri izgleda još uvek nisu prepoznali VR kao bitnu stvar. Takođe, troškovi razvoja su izuzetno visoki, tako da je razumljivo to što nedostaje sadržaja. Kako broj korisnika VR headsetova bude rastao, sigurno će rasti i zainteresovanost developera i video kreativaca. Iako smo u recenziji prvog VR-a rekli da zadržaja ima dosta, mislili smo na ponudu u tom trenutku koja je bila odlična za nešto što je potpuno novo na tržištu. Nakon nekih godinu ipo dana, očekivano je da je ta baza sada ogromna, ali nije. Platforma je doživela veliku stagnaciju, ali mogućnost da sami kreirate VR snimke uz relativno jeftinu kamericu verovatno će pozitivno uticati na brži rast i bolju ponudu narednom periodu.

Upotreba i dostupnost

Samsung je VR omogućio zaista velikom broju korisnika. Ovaj headset možete koristiti i na njihovim flagship uređajima starim dve godine. Kompletna lista podržanih uređaja izgleda ovako: Galaxy Note8, S8, S8+, S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6, S6 edge. Kao što možete primetiti, i stari S6 je kompatibilan sa novim VR headsetom.

Mi smo novi Gear VR testirali na ovogodišnjem Galaxy S8 smartphoneu. Treba napomenuti kako se prilikom korišćenja Gear VR headseta, telefon dosta zagreva, pa ukoliko koristite uređaj oko pola sata, doćiće do prekida rada ili pada performansi. Tu se zapravo krije i odgovor zašto jeftiniji uređaji nisu podržani - ne bi mogli da "poguraju" ovako zahtevne sadržaje, a usput, njihovi ekrani nemaju dovoljno visoku rezoluciju što bi dosta kvarilo uživanje u sadržaju.

Takođe, treba spomenuti da VR prosto proždire bateriju. Naša preporuka je da ne dopunjavate bateriju dok je telefon u headsetu i gledate sadržaj, jer će zagrevanje biti još veće.

Zdravlje

Kao i prethodni Gear VR, ni ovaj nije preporučen osobama mlađim od 13 godina. Osetljivi korisnici mogu u nekim slučajevima osetiti mučninu ili glavobolju prilikom korišćenja. Takođe, može izazvati vrtoglavicu, pa čak i epileptični napad, stoga se ne preporučuje osetljivim osobama. Ipak, jako su retki ljudi koji zbog VR-a mogu da imaju probleme, ali svakako se to mora naglasiti. Takođe, ovo nije samo za Samsung-ov VR, nego za generalno sve na tržištu.

Ovaj uređaj treba koristiti najviše pola sata, s tim da se na 15 minuta pravi pauza. Možete osetiti bol u očima ukoliko dugo koristite bez prekida. Neki sadržaji mogu izazvati i mučninu, recimo ukiliko se plašite visine, ne preporučujemo vam vožnju helikopterom. Nemojte se iznenaditi ukoliko nakon nekog vremena korišćenja bez prekida osetite umor.

Dakle, VR je odličan zali je za umereno i samo umereno korišćenje.

Utisak

Samsung Gear VR je odličan headset za sve koji bi povremeno da odlutaju u neku drugu dimenziju. Odlčan je izvor zabave za sve uzraste, a posebno će biti zanimljiv ako se sami upustite u kreiranje novog sadržaja nekom 360 kamericom.

Ukoliko imate neki od podržanih Samsung-ovih modela, Gear VR možete da dokupite za 17,999 dinara, odnosno nekih 150 evra.

Iako je ovo jeftina ulazinca u VR svet, posebno ako pogledate VR rešenja poput HTC Vive-a i Oculus Rift-a koja su minimum 3 do 4 puta skuplja, smatramo da bi Gear VR trebao da košta mnogo manje.



Celu školjku je vrlo jednostavno napraviti i zapravo se radi tek o plastici. Daljinski takođe ne donosi neku komplikovanu tehnologiju. Iako je kvalitet izrade na izuzetno visokom nivou, smatramo da bi realna cena ovog VR headseta trebala da bude 80 do 100 evra. Ukoliko Samsung želi da ova tehnologija zaživi, moraće da joj na neki način spusti cenu.

Ukoliko imate 150 evra i želite da ih uložite u zabavu na napredniji način, preporučujemo vam da kupite novi Gear VR koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Slozio bih se da je 150 evra stvarno previse posebno ako pogledate kineske sajtove gde ispod 30 evra možete da nadjete gomilu dobrih alternativa


  2. Анониман kaže,

    kupio sam xiaomi vr na gearbestu i odlican je stvarno a mnoogo jeftiniji, tako da preporuka kome treba


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.