Apple predstavio revolucionarni iPhone X


Tradicionalni Apple-ov One more thing moment ovoga je puta doneo ono što smo svi očekivali – iPhone X. Treba napomenuti da oznaka X zapravo predstavlja rimski broj 10, dakle imamo iPhone 10.

Kao što se i očekivalo, ekran je od ivice do ivice, s izuzetkom zuba na vrhu i zove se Super Retina.

Svemirsko siva i srebrna su jedine boje iPhone-a X. Super retina ekran ima 5,8 inča, 2436x1125 piksela, 458 ppi, veći kontrast, HDR, True Tone, i naravno 3D Touch.

"Buđenje" ekrana događa se podizanjem uređaja ali od sada i kuckanjem po ekranu. Umesto Home dugmeta u dnu ekrana nalazi se crta koja vas "zove" da povučete po ekranu prema gore – što poziva početni ekran. Na sličan način aktivira se i multitasking.

Siri se može aktivirati glasom ili pritiskom na bočnu tipku.



Predstavljen je novi Face ID, koji je zapravo 3D tehnologija prepoznavanja lica, o čemu se spekulisalo proteklih meseci. Sistem radi zahvaljujući skupu različitih tehnologija, što uključuje i novu infracrvenu kameru sa prednje strane.

Stvar radi i u mraku, ojačana je mašinskim učenjem, a uređaj se otključava instantno – sve uz pomoć A11 Bionic čipa i posebnog neuralnog enginea razvijenog za te svrhe.



Face ID prepoznaje korisnika, a ne njegovu sliku ili masku koja bi ga zavarala. Vlasnika iPhone X će prepoznati i ako promeni frizuru, pusti bradu ili stavi naočare. Ceeo sistem izvršava se na uređaju kao i Touch ID, što znači da se ništa ne šalje na server.

Isti sistem prepoznavanja lica iskorišćen je i za dodatni trik. Animiranjem emojija prema izrazu lica korisnika dobijaju se animoji sličice, koje se mogu poslati unutar iMessage poruke.

Craig Federighi tokom predstavljanja imao je malu nezgodu na sceni kada mu prvi javni pokušaj Face ID identifikacije nije uspeo, ali ipak je uspeo da otključa uređaj kako bi pokazao njegove mogućnosti.



S obzirom da se povlačenje po ekranu odozdo koristi umesto Home tipke, Control Center dobija se povlačenjem sa gornje ivice.

Kamera iPhone-a X donosi dvostruku 12 MP kameru kao iPhone 8 Plus, ali je postavljena uspravno. Novost je dvostruka optička stabilizacija, dakle ne samo za širokougaonu, već i za uskougaonu (telefoto) kameru, isto kao na Note-u 8.



Dvostruka kamera sa 12MP i otvorom blende od f1.8, dvostruka optička stabilizacija slike, četverostruki LED blic, Portrait način rada, snimanje 4K videa i posebne funkcije vezane za AR – glavne su odlike zadnje kamere iPhone-a X. Prednja kamera po novome takođe donosi Portrait način rada za selfije.



Poboljšana je i autonomija, pa iPhone X nudi oko 2 sata više rada nego kod iPhone-a 7. Bežično punjenje baterije Apple će omogućiti putem svog novog bežičnog punjača koji može istovremeno puniti više uređaja – AirPower, koji stiže sledeće godine.

Što se procesora tiče, on je isti na iPhone-u 8, dakle Bionic A11 sa šest jezgara. U Apple-u kažu da će zahvaljujući njemu i novom ekranu, baterija trajati dva sata duže. I ovaj uređaj dolazi sa bežičnim punjenjem, koje smo na Android-u davno upoznali.

Apple je u novom iPhone-u doneo i mnoge softverske novosti, kao što su animirani emotikoni i dodatni detalji za upravljanje sustavom budući da nema home tipke.

Naravno, o ovom uređaju će u narednim satima i danima biti još puno reči, a na kraju ovog članka spomenimo i cenu.

iPhone X dolazi u varijantama od 64 i 256 GB, a cena u SAD za manji model biće 999 dolara, kao što smo i očekivali. Prednarudžbine počinju 27. oktobra, a prve isporuke kreću 3. novembra.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    nista ruznije nisam video


  2. aaa kaže,

    Odlicno izgleda, ali kod nas ce biti 1300 evra


  3. Nenad kaže,

    Wow, izgleda fantasticno, bolje nego na svim slikama


  4. Анониман kaže,

    Kod nas 1500 evra


  5. Анониман kaže,

    malo su iskopirali S8 haha


  6. Mladen kaže,

    Svi koji se zale na cenu, samo pogledajte, Note 8 kosta prakticno isto. Moramo se pomiriti s cinjenicom da cena flagshipa ide gore i da ce sledeci model biti 1100, onaj tamo 1200 dolara


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.