Cena delova za iPhone X prelazi 400 dolara


Svake godine nakon predstavljanja novog iPhone-a krenu i rasprave oko cene. Jednima je cena prikladna u odnosu na hardver dok je drugima previsoka. Ali, često se zaboravlja da novi iPhone-i ne dolaze sami od sebe te da ih treba najpre osmisliti, a na kraju i proizvesti, a to sve košta određenu svotu novca.

Prema zadnjim izveštajima Apple da bi proizveo jedan jedini primerak iPhone-a X (po dolasku na tržište koštaće 999 USD) samo na ime hardvera mora uložiti više od 400 USD. Kao najskuplji deo pokazao se 5,8-inčni OLED ekran koji nosi Samsung-ov potpis i koji prema izvoru košta 80 USD po komadu. Drugi najskuplji deo je NAND memorija koja košta 45 USD za 256 GB.



Na trećem mestu lestvice po skupoći našao se Apple-ov A11 Bionic čip koji koštaa 26 USD, a na četvrtom mestu 3D Face ID senzor sa cenom od 25 USD. Peto mesto zauzela je RAM memorija (3 GB) za koju Apple mora izdvojiti 24 USD po uređaju.

Sve u svemu, ako je izvor dobro izračunao cenu komponenti, Apple samo na ime delova za jedan iPhone X treba izdvojiti 412,75 USD. Naravno u ove troškove treba se još ubrojiti i troškove razvoja, marketinga, plata, distribucije i mnoge dr. stavke.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.