Europol: Ransomware je najveća pretnja 2017. godine


Kriminalistička i obaveštajna agencija Evropske unije, Europol, objavila je izveštaj o najčešćim bezbednosnim pretnjama tokom 2017. godine.

U Europolu kao najčešću pretnju ističu ransomware, spominju se široke globalne kampanje tog zlonamernog sadržaja čija je meta ponekad bila i nacionalna infrastruktura pojedinih zemalja. Posebno se ističe kampanja napada WannaCry ransomwareom koja je pokazala veliku mogućnost širenja na globalnom nivou.

Uspeh pojedinih cyber napada bio je uveliko potenciran nezadovoljavajućim nivoom bezbednosti na mnogim pogođenim informatičkim sistemima.

Spominje se i nekoliko akcija koje je Europol organizovao sa drugim sličnim organizacijama u svetu, koje su rezultovale zatvaranjem nekoliko prodavnica ilegalnih proizvoda na dark webu (AlphaBay i Hansa).

Osim ransomwarea kao zabrinjavajući trend spominje se mogućnost jednostavnog stvaranja novog ransomwarea putem takozvane RaaS paradigme (ransomware-as-a-service), gde i korisnici bez previše tehničkog znanja i uz malo ulaganje mogu pokrenuti sopstvenu kampanju širenja ransomwarea.

Na kraju se spominju i druge opasnosti, botnet mreže od slabo obezbeđenih IoT uređaja, krađa ličnih podataka, širenje pedofilskog sadržaja putem dark neta te razne bankovne prevare.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.