Facebook prodavao reklamni prostor Rusima koji su širili lažne vesti


Lažne vesti definitivno su jedan od najvećih problema modernog weba. Iako su na diskretan način priznali kako je u vreme poslednjih predsedničkih izbora u SAD-u bilo previše lažnih vesti koje su mnoge mogle navesti na pogrešne zaključke, Facebook je uredno takve optužbe odbacivao. Ipak, priča o lažnim vestima je ponovo aktuelna.

Otkriveno je kako je Facebook prodao reklamni prostor jednoj ruskoj grupi, koja je naime platila 100 hiljada američkih dolara za oglašavanje u toku Američkih predsedničkih izbora. Od juna 2015. do maja 2017., ova grupacija je svojim marketingom kreirala 470 lažnih profila i stranica vezanih uz američke predsedničke izbore, te su ciljano širili lažne vesti vezane uz izbore.

Navodno, niti jedna od tih stranica nije direktno lobirala za određena imena i aktuelnog predsednika SAD-a, ali su brojni sadržaji mogli uticati na loše zaključke i na kraju na glasove. Ceo slučaj ispituju američke vlasti, a Facebook je u međuvremenu počeo da blokira oglase sa stranica koje bi mogle objavljivati lažne vesti, a ograničen je i broj postova novosti koje se mogu povezati sa zlonamernim izvorima informacija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.