Recenzija: Samsung Galaxy J3 (2017)


Jedan od cenovno najpristupačnijih uređaja na tržištu definitivno je novi Galaxy J3 (2017). On donosi bitna unapređenja u odnosu na prošlogodišnji model, a najveće je sigurno aluminijumsko kućište umesto plastičnog.

Možda konkurencija iz Kine nudi više hardverske snage i čitač otisaka prstiju, ali novi J3 definitivno donosi mnoge druge prednosti, poput kvalitetnog kućišta i dobre kamere. Prednja kamera ima čak i LED blic, a ostale prednosti i mane pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,0″ PLS TFT LCD, 720 x 1280, 294 ppi
- SoC: Exynos 7570
- CPU: Quad-core 1.4 GHz Cortex-A53
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD karticama do 256 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, microUSB, USB-OTG, FM radio, DLNA, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 13 MP, f/1.9, autofocus, LED flash, 1080p@30fps
- Prednja kamera: 5 MP, f/2.2, LED flash
- Baterija: 2400 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat

Plus
- Kvalitet izrade
- Solidne kamere
- Blic na prednjoj kameri

Minus
- Ekran je mogao da bude bolji
- Nema čitač otisaka prstiju


Dizajn i kućište

J serija konačno je dobila aluminijum kao glavni materijal za izradu kućišta. Iako je aluminijum ranije uglavnom bio korišćen u sredjem i višem cenovnom rangu, J3 (2017) počinje jednu novu eru Samsung-ovih uređaja. Iako cenovno najpristupačniji, nije zakinut za viši kvalitet izrade koji smo navikli da viđamo u srednjoj klasi.

U odnosu na prošlu godinu, dolazi sa dosta izmenjenim dizajnom, neki bi rekli i više "jajastim" izgledom, ali svakako je mnogo lepši. Kućište je relativno malih dimenzija, pa korišćenje jednom rukom čak ni onima sa malim šakama neće biti problem, a zaobljene ivice osiguravaju još bolji hvat. Dakle, za ergonomiju se može reći da je odlična, što je inače i očekivano kod 5-inčnih uređaja.

Prednjom stranom dominira ekran iznad koga se nalaze senzori, zvučnik slušalice, prednja kamera i prednji blic. Na zadnjoj strani nalazi se samo kamera i blic uz ugravirani Samsung logo.

Tipka za uključivanje, kao i one za kontrolu glasnoće deluju kao dosta kvalitetno izrađene, imaju čvrst i jasan hod.



Ono što se u startu može zameriti jeste microUSB na donjoj ivici. Iako se radi o cenovno pristupačnom uređaju, tužno je što Samsung nije ubacio noviji USB-C konektor, ali i to će se verovatno promeniti sledećim modelom.

Takođe, home dugme na prednjoj strani nema čitač otisaka prstiju, a treba napomenuti i da kapacitivne tipke nemaju pozadinsko osvetljenje. Šteta za čitač otisaka jer ga u poslednje vreme drugi proizvođači, posebno kineski, stavljaju i u još jeftinije modele.

Ekran

J3 (2017) dolazi sa 5-inčnim PLS TFT LCD ekranom u HD rezoluciji, što dovodi do približno 294 piksela po inču. PLS TFT LCD je korejski IPS, a ova kombinacija je u neku ruku dosta zastarela za 2017. godinu.

Iako je moguće podesiti zasićenost boja, one nekada izgledaju previše hladno, nekada previše zasićeno. Sam kvalitet ekrana je tek prosečan, a moramo priznati da smo ipak očekivali malo više.

Bitna stvar je da J3 nema senzor za svetlost, tako da ćete sami morati da podešavate nivo osvetljenja. Uglovi vidljivosti su solidni, kontrast je u nekim slučajevima možda malo ispred proseka.

Iako se radi o cenovno dosta pristupačnom modelu iz niže klase, verujemo da je Samsung mogao da učini malo više za korisnike, ali se ipak ne može zameriti ni ovakva situacija. Većina korisnika verovatno neće ni primetiti ove nedostatke, ali oni su dosta izraženi ako uzmete da upoređujete sa nekim uređajem iz srednje klase.

Hardver i performanse

Ono što u nižem cenovnom rangu ne treba očekivati jesu visoke performanse, ali može se reći da J3 donosi dosta za malo novca. Za početak imamo procesor iz Samsung-ove radionice, Exynos 7570, gde sva četiri Cortex-A53 jezgra kucaju na 1.4 GHz. Bitna stvar jeste da je ovaj procesor izrađen u 14-nanometarskom proizvodnom procesu, što omogućava manju potrošnju u odnosu na konkurenciju iz istog ranga.

J3 (2017) ima 2 GB LPDDR3 radne memorije i 16 GB interne za podatke, od čega je korisniku dostupno oko 10.3, ali neka vas to ne brine jer microSD karticama možete je proširiti do čak 256 GB.

Zahtevne 3D igrice neće vam dati baš dobro korisničko iskustvo, ali zato pregled filmova, društvene mreće i internet radiće odlično. Ovo znači da telefon nije namenjen zahtevnim korisnicima. Ono što smo primetili jeste i da multitasking većih aplikacija nije baš sjajan i dešava se da kada se prebacite u neki chat aplikaciju prvih par otkucanih znakova često ima malo kašnjenje, ili kod okretanja ekrana gde je takođe primetno manje kašnjenje.

U svakom slučaju, ovaj telefon je za sve koji nisu preterano zahtevni.

Povezivanje

Galaxy J3 (2017) podržava standardne načine povezivanja, tu je WiFi sa svojim derivatima, Bluetooth u verziji, ali i USB-OTG. Kao što smo rekli, u pitanju je tek microUSB port u standardnim 2.0 brzinama. Uređaj podržava i FM radio, a dobra stvar je što je prisutna i 4G povezivost, doduše samo u LTE Cat4 sa brzinama do 150/50 Mbps.

Uređaj dobro prima sve vrste signala, pozivanje takođe ne pravi nikakve probleme jer je zvuk u slušalici dosta čist i jasan. Glavni zvučnik je tek prosečan, smešten je da možda malo nezgrapnoj poziciji - iznad dugmeta za uključivanje.

Softver i interfejs

O softveru ne treba puno govoriti jer je ovde Samsung uzeo novi Android 7.1.1. i prilagodio UI svojoj S8 seriji. Radi se o laganoj nadogradnji interfejsa koja ne uzima previše hardverske snage.

Interfejs je jako lep i u velikoj meri prilagodljiv. Bitna stvar je da i ovde imamo Secure folder za skladištenje bitnih podataka, Game Launcher, dodatnu integrisanu zaštitu koju potpisuje McAfee, kao i Samsung-ov browser.

Prisutan je bloatware u vidu Microsoft-ovih aplikacija, ali srećom nisu potpuno instalirane.

Centru za obaveštenja pristupate povlačenjem statusne trake prema dole, a tamo ćete pronaći i rastezljivi red sistemskih brzih podešavanja za WiFi, data saobraćaj, GPS, Bluetooth i slične stvari.

Početni ekrani su organizovani na klasičan način, a na krajnjem levom panelu imamo Briefing.

Samsung-ov web browser između ostalog uključuje blokiranje neželjenog sadržaja i brzo i jednostavno prebacivanje između načina video zapisa.

Kamera

Uz dobru bateriju, kamera je jedna od najbitnijih funkcija na telefonu. Tokom godina, kamere su napredovale i danas gotovo da ne postoji kamera koja pri dnevnom svetlu pravi loše fotografije i video snimke. Proizvođači se sada trude da poboljšaju noćne snimke, posebno na top modelima. Ipak, totalno neočekivano, na jednom jeftinom telefonu dobili smo specifikacije kamere koje nemaju ni mnogi skuplji modeli.

Za početak, imamo zadnju kameru od 13 MP sa f/1.9 otvorom blende. U ovom cenovnom rangu navikli smo da je otvor blende od f/2.0 do f/2.2, a dešavalo se da ide i preko. Kamera ima autofokus i LED blic, detekciju lica i HDR, ali naravno optička stabilizacija je izostala. Zadnja kamera snima video u 1080p rezoluciji pri 30fps.

Što se tiče kvaliteta fotografija i videa, u dnevnim uslovima su standardno odlični, a moramo pohvaliti i snimke u noćnim uslovima gde veliki otvor blende zaista pomaže i hvata dosta svetla. Naravno, fotografije i video snimci nisu u rangu sa flagship modelima, štaviše, daleko su ispod, ali je primetan veći kvalitet nego na ostalim uređajima iz istog cenovnog ranga. Čak moramo priznati da su fotografije bolje nego na nekim skupljim modelima.



Prednja kamera je takođe odlična. Iako ima rezoluciju od tek 5 MP i otvor blende od f/2.2, tu je prednji LED blic koji savršeno osvetljava čak i više ljudi. Jedino što se može zameriti je to što nema autofokus, ali pošto telefon nije veliki, neće vam trebati puno gimnastike da ručno fokusirate i okinete selfi. U principu, samo u noćnim uslovima trebaće vam taj dodatni korak, jer u dnevnim u većini slučajeva fotografija bude dobra. Ono što se nekima možda neće dopasti jeste toniranje selfoja kada koristite blic. Boja kože možda neće biti idealna svaki put, ali ovo se ne može uzeti kao velika zamerka jer čak i najprostijom aplikacijom možete napraviti brzu ispravku.

Fotografije i prednje i zadnje kamere su za ovaj cenovni rang iznad proseka. Odlične su za deljenje na društvenim mrežama i slanje prijateljima, a neće biti toliko loše ni ako ih odštampate. Pogledajte demo fotografije koje smo napravili.



Baterija

Još jedna od stvari koja je na nas ostavila pozitivan utisak je baterija. Iako je Samsung smanjio kapacitet za 200 mAh u odnosu na prethodnika, nova baterija od 2.400 mAh ipak postiže zavidnu autonomiju.

Iako će mnogi na sam pogled kapaciteta pomisliti da se radi o lošoj bateriji, situacija je potpuno drugačija. Kapacitet možda jeste mali i većina je navikla na nekih 2.800 - 3.000 mAh, ali ovde imamo dosta štedljiv procesor i uopšteno hardversku kombinaciju koja ne zahteva puno energije.

Većina će uspeti da izvuče standardni jedan dan korišćenja uz punjenje noću, dok bi neki mogli da zađu i u sledeći dan u prosečno korišćenje društvenih mreža i pregled videa.

Ono čime baš nismo očarani, ali ne možemo ni zameriti jer se radi o jeftinom uređaju jeste izostanak brzog punjenja. Za jedno punjenje baterije od 0 do 100 biće vam potrebno skoro 2 ipo sata. Naravno, nije podržano ni bežično punjenje, ali to se ni ne očekuje.

Utisak

Samsung Galaxy J3 (2017) je odličan telefon za sve koji nisu preterano zahtevni i imaju vrlo ograničen budžet. Ukoliko ne planirate da igrate zahtevne igrice, i maksimum su vam društvene mreže, YouTube i surfovanje, uz to želite solidne kamere, kako zadnju tako i prednju sa blicem, ovaj telefon se nameće kao odlično rešenje.

Možda neke neće impresionirati ekran i to što nema čitač otisaka prstiju, ali tu je odlična baterija u sređeni korisnički interfejs u stilu skupljih modela. Ne treba zaboraviti ni visok kvalitet izrade, imamo aluminijum, što nije tako čest slučaj u nižem cenovnom rangu.

Za nekih 200 evra kooliko košta, teško da možete da pronađete nešto bolje u Srbiji. U svakom slučaju, J5 (2017) je još bolje rešenje ukoliko ste spremni da malo doplatite, a test njega i J7 (2017) stiže uskoro.

Uređaj na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    kupio sam ovaj telefon bas pre neki dan i dobar je, preporuka ko nece da plati mnogo


  2. Анониман kaže,

    Vasa preporuka,j5 2016 ili j3 2017?
    Posto su u istom cenovnom rangu..


  3. Анониман kaže,

    Nema Android 7.1.1 vec 7.0, a izgleda da neki veci update nece biti...


  4. Анониман kaže,

    Meni treba više vremena da se napuni i prilično je skup.


  5. Unknown kaže,

    Jel se moze otvoriti poklopac na Samsungu J3 2017?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.