Recenzija: Samsung Galaxy J7 (2017)


Nakon ovogidišnjih modela J3 i J5, stigli smo i do poslednjeg, J7. Već smo u ranijim recenzijama izneli dosta zaključaka koji se mogu preneti i na ovaj, najveći i najjači model iz ovogodišnje J serije.

Iako možda mislite da je J7 samo uvećani J5, donekle ste u pravu. Ipak, ono što ova dva modela takođe razlikuje jeste dodatni 1 GB RAM-a za bolji multitasking, veća baterija, ali i nešto što je uglavnom rezervisano za skuplje modele - Always On ekran.

Koje su prednosti, a koje mane, pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,5” Super AMOLED 1080p, 401 ppi
- SoC: Samsung Exynos 7870
- CPU: 8x Cortex-A53 1,6 GHz
- GPU: Mali-T830MP2
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD karticama do 256 GB
- Povezivanje; WiFi, A-GPS, Bluetooth 4.1, micro USB, FM radio, 4G
- Kamera: 13 MP/1080p, f/1.7 27 mm, LED blic
- Prednja kamera: 13 MP f/1.9 28 mm, LED blic
- Baterija: 3600 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat

Plus
- Odličan kvalitet izrade
- Odlična baterija
- Brz i precizan čitač otisaka prstiju
- Kamera
- Always On ekran
- Blic na prednjoj kameri

Minus
- Hardver je mogao da bude jači

Dizajn i kućište

Kao što smo već videli kod modela J3 i J5 (2017), Samsung se odlučio za metalno kućište, što je svakako pohvalno s obzirom da se radi o cenovno pristupačnijim uređajima. Zaista, jako retko viđamo takvu situaciju kod brend telefona, često se čak radi o dosta lošoj plastici. Ali ovde imamo jedno zaista jako kvalitetno metalno kućište, dizajnirano u Samsung-ovom stilu kako se ne bi mnogo razlikovao od drugih uređaja kompanije.



Kao što znate, kroz potpuno metalna kućišta signal ne moće da prođe, pa su potrebne plastične "antenske linije" na zadnjoj strani koje su ovde dizajnirane na nesvakidašnji način. Crni model koji je bio na testu, lepo ih utapa tako da nisu puno izražene. Na prednjoj strani imamo fizičko home dugme u društvu sa kapacitivnim multitask i back tipkama, a kojima se, kao i kod svih modela iz J serije, može zameriti to što nisu osvetljene. To home dugme ima i izuzetno precizan i brz čitač otisaka prsta, za otključavanje ekrana dovoljno ga je dodirnuti, dakle ne i fizički pritisnuti. Definisanje otiska traje nešto duže nego što smo navikli, ali su zato preciznost i brzina otključavanja izvrsni.



Bokovi uređaja su simetrično zaobljeni, zbog čega ga je lakše držati u ruci i njime manipulisati, što na onima sa zakrivljenom pozadinom ili samim ekranom (Edge) nije slučaj. Galaxy J7 (2017) ima debljinu od samo 8 mm, ali i težinu od čak 180 grama. To i nije baš puno ako se uzme u obzir veličina ekrana od 5,5 inča, ali svakako neće odgovarati svima.

Uređaj je dosta veliki za korišćenje jednom rukom i neće se baš videti osobama sa malim šakama. Ukoliko ipak volite velike telefone, onda ste već verovatno navikli i nećete imati problema.

Ekran

Samsung-ov Super AMOLED ekran postao je praktično zaštitni znak njihovih uređaja. Doduše, uglavnom onih skupljih uređaja, ali ove godine omogućili su i korisnicima J5 i J7 (2017) uređaja da uživaju u prednostima ovog ekrana.

Kod modela J5 zamerili smo što ima rezoluciju od samo 720p na 5,2 inča i to što ima lošije pozadinsko osvetljenje, a često ni kontrast nije sjajan.

J7 donosi jedan upgrade, pa tako imamo FullHD ekran na 5,5 inča, što dovodi do čak ~401 ppi. Jasno vam je da ni najveći sokolovi neće uspeti da golim okom vide pojedinačni piksel. I onde moramo da spomenemo da se radi o nešto lošijem Super AMOLED ekranu od onih koje inače viđamo u skupljim Samsung-ovim uređajima.

Kao i kod modela J5, osvetljenje ekrana nije baš savršeno, a isto važi i za kontrast. Deluje da je malo bolje nego na J5, ali opet je primetna razlika u odnosu na skuplje modele.

Naravno. većina ovo verovatno neće ni primetiti, jer su razlike najviše vidljive tek kada uzmete da upoređujete ekrane.

Odlična stvar je što ovde imamo i Always On ekran poput onoga na Galaxy-ju S8, sa prikazom sata, obaveštenja, statusa baterije... Nije nam baš jasno zašto nije omogućen i ja J5 (koji praktično ima samo manju rezoluciju).

Hardver i performanse

Samsung Galaxy J7 (2017) dolazi sa procesorom iz kompanijine sopstvene radionice a u pitanju je Exynos 7870 sa osam Cortex-A53 jezgri koje kucaju na taktu od 1,6 GHz, zajedno sa Mali-T830MP2 grafičkim koprocesorom.

Ovaj čipset je namenjen uređajima srednje nižeg cenovnog ranga, baš kao što je ovaj model, a od njega ne treba očekivati performanse na nivou skupljih modela. Ipak, osiguraće nesmetano korišćenje velike većine aplikacija. Dakle, web browser, aplikacije za chat i društvene mreže će raditi zaista brzo. Nas je potpuno iznenadilo što zahtevne igrice poput Asphalt 8 Airborne i Need For Speed rade zaista bersprekorno.

J7 ima 3 GB RAM-a, dakle upravo onaj 1 GB koji nedostaje J5 modelu. Primetno je da multitasking bolje radi i da ima malo "oduška". Treba spomenuti da neki telefoni iz istog cenovnog ranga imaju čak i po 4 GB

Naš model na testu imao je 16 GB interne memorije, od čega je korisniku dostupno oko 11,5 GB. Problema sa manjkom memorije ipak ne bi trebalo da bude, jer imamo slot za memorijske kartice sa podrškom za one od čak 256 GB kapaciteta.

Povezivanje

Kod prijema signala i kvaliteta poziva nemamo nikakvih zamerki i bukvalno je sve na najvišem mogućem nivou, kao i zvuk u telefonskoj slušalici. Ništa lošiji nije ni spoljni zvučnik koji je smešten na možda malo nezgodno mesto, ali moramo prigovoriti na micro USB ulaz, koji je sada već zastareo.

Uređaj ovog cenovnog razreda i proizvođača ovakve reputacije, definitivno bi morao da koristi novi USB-C standard.

Inače su prisutni svi uobičajeni načini povezivanja, uključujući USB on-the-go, ali i FM radio. Očekivano, tu je i podrška za povezivanje na 4G LTE mreže, i to čak LTE Cat6 sa brzinama do 300/50 Mbps.

Softver i interfejs

O softveru ne treba puno govoriti jer je ovde Samsung uzeo novi Android 7.1.1. i prilagodio UI svojoj S8 seriji. Radi se o laganoj nadogradnji interfejsa koja ne uzima previše hardverske snage.

Interfejs je jako lep i u velikoj meri prilagodljiv. Bitna stvar je da i ovde imamo Secure folder za skladištenje bitnih podataka, Game Launcher, dodatnu integrisanu zaštitu koju potpisuje McAfee, kao i Samsung-ov browser.

Prisutan je bloatware u vidu Microsoft-ovih aplikacija, ali srećom nisu potpuno instalirane.

Centru za obaveštenja pristupate povlačenjem statusne trake prema dole, a tamo ćete pronaći i rastezljivi red sistemskih brzih podešavanja za WiFi, data saobraćaj, GPS, Bluetooth i slične stvari.

Početni ekrani su organizovani na klasičan način, a na krajnjem levom panelu imamo Briefing.

Interfejs je osvežen i donosi nove fontove, widget za vreme i slično, a meniju s aplikacijama pristupa se gestom, budući da posebna tipka za njega ne postoji, a to je inače standard na većini uređaja sa Nougat-om. Ipak, Samsung Experience dopušta da sami odaberete želite li da ga imate na početnom ekranu ili ne. Takođe, sistem omogućava podešavanje rasporeda ikonica na početnom ekranu, a možete birati između 4x4, 4x5 i 5x5 varijanti.

Samsung-ov web browser između ostalog uključuje blokiranje neželjenog sadržaja i brzo i jednostavno prebacivanje između načina video zapisa.

Kamera

Samsung je model J7 opremio identičnim kameraka kao J5. Možda su neki očekivali više s obzirom na nešto veću cenu, ali na kameru J5 nismo imali nekih bitnih zamerki tako da je u pitanju sasvim dobro rešenje.

Zadnja kamera sadrži 13 MP senzor, 27 mm sočivo i f/1.7 otvor blende, što je prijatno iznenađenje, s obzirom da dosta skupljih uređaja još uvek koristi manje otvore. Selfie kamera takođe okida u 13 megapiksela, a sadrži f/1.9 otvor blende i 28 mm sočivo. Video snima u 1080p rezoluciji i ne koristi nikakav vid stabilizacije slike.

Interfejs kamere nam je poznat sa drugih Samsung-ovih telefona i donosi klasično osnovno upravljanje gestama. Pored automatskog, ponuđeni su dodatni načini snimanja. Imamo profesionalni sa mogućnošću podešavanja dodatnih parametara kao što je ISO, ekspozicija i balans bele boje. Tu je i uzastopno okidanje, panorama, HDR, noćni način i sport za snimanje objekata u pokretu. Dodata je i opcija okidanja slike sa pozadinskim zvukom u trajanju do maksimalno 9 sekundi.

Kvalitet fotografija je, očekivano, odličan, barem u idealnim uslovima. Oštrina i količina detalja su na visini, a dinamički raspon bi mogao da bude i bolji. Ipak, korišćenjem HDR funkcije i taj problem nestaje. Isto tako, neke fotografije mogu delovati pomalo isprano (primer zelenog lišća). Iako je ovo zapravo stvar algoritma za obradu boja, može da zavisi i os izvora svetla. Isti motiv snimljen sa druge strane izgleda normalno.



U zatvorenom prostoru sa dobrim osvetljenom, fotografije su takođe vrlo dobre, čak na nivou skupljih modela, ali kad svetlo oslabi, drastično pada i kvalitet, nezavisno od velikog otvora blende. Jasno, otvor blende nije jedini faktor koji utiče na primanje svetla, tako da ovdje možemo okriviti fizički manji senzor. Na kraju krajeva, dobro je što je Samsung povećao otvor blende, jer bi sa manjim kvalitet sa ovakvim senzorom bio još lošiji. S druge strane, noćne fotografije će često ispasti bolje, jer u takvim uslovima automatika povećava ekspoziciju i u manjoj meri ISO vrednost. Rezultat su vrlo dobre noćne fotografije, ali pod uslovima da imate koliko-toliko okolnog svetla. U trenutku kad kamera oseti da ga nema, povećavaće uglavnom ekspoziciju, što će produžiti vreme okidanja, a to znači da morate da imate mirniju ruku.

Blic dobro odrađuje posao i ne menja boje, ali prilično usporava fokusiranje, što iziskuje duže vreme okidanja i, još jednom, mirniju ruku. Video je sam po sebi vrlo dobar, ali bi bio još bolji da kamera ima barem softversku stabilizaciju. Pri snimanju brzih objekata za očekivati je da autofokus malo pogubi, ali se relativno brzo vraća.

Što se tiče prednje kamere, imamo odličnu situaciju. Tu je 13 MP sa f/1.9 otvorom blende i 28 mm sočivom. Ono po čemu je J serija prepoznatljiva jeste LED blic za prednju kameru, što će svakako biti od velike koristi svima koji vole da prave selfije, posebno u klubovima gde je često jako loše osvetljenje.



Baterija

Kod modela J5 pohvalili smo trajanje baterije, a isto se može reći i za J7. Kao što znate J5 ima bateriju od 3000 mAh i ekran manje rezolucije što dovodi do odlične štednje. Ovde imamo jači ekran i Always On funkcionalnost, ali se i kapacitet povećao na 3600 mAh.

Generalno gledano, dobićete istu autonomiju. To znači da ako sa uređajem sa prosečnom baterijom izdržite jedan dan, s ovim ćete oko jedan i po.

Dva dana mogu da očekuju oni koji se na internet spajaju po potrebi i manje koriste multimediju. Ovde bismo mogli da prigovorimo i nedostatak brzog punjenja, kojeg već neko vreme nude i jeftiniji uređaji od ovog.

Za punjenje baterije 0 do 100%, priloženom punjaču je potrebno oko dva sata ipo sata.

Utisak

Galaxy J7 (2017) zapravo je tek malo nadograđena verzija Galaxy J5 (2017) telefona. Imamo veći i bolji ekran, Always On koji smo do sada viđali isključivo na skupljim uređajima, 3 GB RAM-a što će biti dovoljno za neometani multitasking, a ostatak hardvera je identičan.
Baterija, iako većeg kapaciteta, pruža gotovo identičnu autonomiju. Nažalost, ni ovde nemamo brzo niti bežično punjenje.

Kamere su identične, a isto važi i za softver.



Dizajn je takođe identičan, ali ovde imamo nešto veći telefon, što osobama sa malim šakama možda neće baš odgovarati. Kućište je zaista vrhunsko, izrađeno je od metala i izuzetno je čvrsto.
Cena je 50-ak evra viša od one koju ima J5, pa tako J7 možete da nađete već za nekih 270 evra, što je za ono što nudi dosta dobra ponuda. Dostupan je i kod operatera, pa ga tako možete u većim paketima uzeti za 1 dinar.

Uređaj na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    Odlican telefon, imao sam i proslogodisnji J7 i bio je extra


  2. Анониман kaže,

    Da li dobro rade igrice na ovom telefonu?


  3. Анониман kaže,

    Kupio telefon pre tačno 10 dana, crkao mi je glavni zvucnik, nije ušla voda niti bilo šta što bi ga moglo oštetiti ..nosim ga za par dana na reklamaciju- veoma razocaran i besan..


  4. Unknown kaže,

    Imam ga već 8 meseci, odlican


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.