Animoji je zaštićen naziv, a Apple je zaradio tužbu


Velike polemike je izazvalo predstavljanje "Animojija", tj. animiranih emoji sličica na koje je Apple stavio velik naglasak kada je prikazivao mogućnosti iPhone-a X. Osim što je mogućnost proglašena prilično beskorisnom, sada je ekipi iz Cupertina donela i prvu tužbu.

Japanski developeri iz studija Emonster su, naime, još 2014. godine zaštitili naziv animoji, a iste su godine na (Apple-ov!) App Store postavili i svoju aplikaciju istog imena koja takođe služi za animiranje emojija. Apple je, dakle, znao da se ovaj naziv već koristi pre nego što su ga odlučili prisvojiti. Iz Emonster-a kažu i kako je Apple od njih hteo (putem posrednika) otkupiti prava na ovo ime, a kada im to nije uspelo, stvar su jednostavno ignorisali i nastavili koristiti naziv animoji za svoju tehnologiju.

Japanci smatraju da je ovo namerno i svjesno kršenje autorskih prava, i zbog toga su protiv Apple-a podigli tužbu. U njoj traže da se prestane sa ilegalnim korišćenjem njihovog zaštitnog znaka i da im se za isto isplati odšteta.

Ali, nisu ni Apple-ovi advokati baš potpuno naivni. Pronašli su, naime, u prijavi zaštićenog naziva Emonster-a proceduralnu pogrešku. Budući da u vreme registrovanja imena animoji kompanija Emonster nije bila registrovana u SAD-u, moguće je da će sud revidirati odobrenje zaštitnog znaka i tako omogućiti Apple-u njegovo registrovanje za sebe.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.