Recenzija: Samsung Galaxy Note8


Nakon prošlogodišnjeg fijaska sa Note-om 7, bilo je neizvesno da li će Samsung predstaviti naslednika. Bilo je mnogo glasina kako će Galaxy S8+ zapravo zameniti Note, ali srećom, kompanija je prevazišla kriznu situaciju i predstavila Galaxy Note8 koji konačno stigao i na test.

Svi ljubitelji Note-a sada, nakon pune tri godine, konačno mogu da u Srbiji kupe najnoviji Note 8. Istina, prošle godine je Note 7 bio dostupan, ali samo par dana i nakon toga je krenuo proces vraćanja uređaja. Note 5 nije ni bio dostupan na Evropskom tržištu, a broj 6 je preskočen kako bi S i Note serije išle sa istim brojevima.

Note serija je uvek važila za ono najbolje što se nudi. Najbolji hardver, najbolji ekran, najbolje tehnologije, upakovane u veliko pakovanje. Ni sada nije ništa drugačija situacija, a činjenica je da je novi Note najbolji Note do sada.

Ipak, kupci novog Note-a, moraće da pristanu na dosta kompromisa ako ga žele. Uz to, cena je došla do magične brojke od 1000 evra, a da li se više isplati kupiti Galaxy S8+ koji je sada mnogo jeftiniji, otkrivamo u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 6,3″ Super AMOLED 2960 x 1440, 521 ppi
- SoC: Samsung Exynos 8895
- CPU: 4x Cortex-A53 1,7 GHz + 4x M1 2,35 GHz
- GPU: Mali-G71 MP20
- RAM: 6 GB
- Interna memorija: 64 GB, proširiva microSD karticama do 256 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, USB-C, USB OTG, NFC, 4G
- Kamera: 2x 12 MP, f/1.7 i f/2,4, 4K, 2x OIS
- Prednja kamera: 8 MP. f/1.7, 1440p
- Baterija: 3300 mAh
- Operativni sistem: Android 7.1.1 Nougat

Plus
- Vrhunski dizajn i kvalitet izrade
- Odličan ekran
- Najjači hardver
- Odlične kamere
- S-Pen olovčica

Minus
- Čitač otiska prsta na nezgodnoj poziciji
- Nema stereo zvičnike
- Visoka cena

Dizajn i kućište

Već na prvi pogled vidljivo je da se radi o vrhunski dizajniranom i izrađenom uređaju. Xiaomi je sa modelom Mi Mix uzdrmao tržište ekranom koji se prostirao praktično od ivice do ivice. Samsung je na Note-u 8 odlučio da prati dizajn S8 i S8+ telefona uz neke sitne ispravke.

Svaki detalj kućišta i svaka zaobljena stranica, kao da je tačno ergonomski oblikovana da što prijatnije uređaj leži u ruci. Ivice poleđine su blago zaobljene, tako da istovremeno čvrsto leži u ruci, a da ga isto tako nije ni teško niti podići sa stola.

Na gornjoj strani smestila se slušalica, odlično zaobljena da ne grebe ni prilikom dužih razgovora, set senzora od kojih je verovatno najznačajniji onaj za iris oka, a koji smo upoznali na Galaxi S8 modelu. Na gornjoj ivici nalazi se fioka za micro SD karticu i nano SIM karticu, a u slučaju da odaberete dual SIM verziju Note-a, moći ćete da doste i još jednu nano SIM karticu, ali u tom slučaju nećete moći da proširite memoriju.

Svi dugmići su izuzetno kvalitetno izrađeni, imaju jasan i pravilan hod, ali su oni za kontrolu glasnoće previše visoko postavljeni. Razlog tome je i Bixby dugme koje smo upoznali na S8/S8+, a koje barem na našem govornom području nema baš neku upotrebnu vrednost. Srećom, Samsung je omogućio da ovo dugme isključite, ali aplikacije dostupne na PlayStore-u (a jedna od njih je i BixBye) omogućavaju da pritisak tog dugmeta pretvorite u nešto smislenije (otvaranje neke aplikacije, povratak na Home, svetiljku...).



Poleđina uređaja izrađena je od stakla i potpuno je ravna, odnosno, dve kamere smeštene na njoj, nemaju grbu koja bi podizala uređaj sa stola ili uzrokovala neželjeno klackanje na istom. Pored njih je smešten i čitač otiska prsta kojeg je sada, iz dva objektivna razloga, još teže dosegnuti nego na S8+ modelu. Prvi razlog je taj što je radijus zaobljenih ivica manji, pa zbog toga Note 8 malo drugačije leži u ruci, i samim time, fizički je nemoguće protegnuti prst na istu udaljenost od ivice. Drugi je vezan uz položaj čitača otiska prsta koji je još malo udaljeniji od dna uređaja.

Ukoliko normalno držite uređaj u ruci, gotovo je nemoguće dosegnuti čitač otisaka prstiju. Naravno, biće i onih sa velikim šakama kojima neće predstavljati toliki problem otključavanje na ovaj način, ali ako niste iz te grupe, pripremite se za otključavanje skeniranjem oka, ili neki drugi način.



Naš test primerak stigao je u "javor zlatnoj" boji kućišta. To nije standardna zlatna kao što smo navikli, već prljavo zlatna. Otisci prstiju nisu toliko izraženi kao na crnom modelu, ali svakako smatramo da je crni mnogo lepši. Ukusi su naravno različiti, ali moramo da primetimo to što na našem tržištu nisu dostupni plavi i sivi modeli.

Bilo kako bilo, Note8 izgleda sjajno i potpuno revolucionarno. Kvalitet izrade je na najvišem nivou, što je i očekivano za ovu klasu uređaja. Postoje zamerke poput smeštanja čitača otiska prsta na nezgodnu poziciju, kao i previsoko smeštenih tipki za kontrolu glasnoće, ali ukupno gledano telefon izgleda odlično. Oni sa većim šakama neće imati problema pri korišćenju, dok će svi ostali u mnogo situacija morati da koriste obe šake, ali to je cena velikih telefona.

S-Pen

Note ne bi bio Note bez S-Pen olovčice. Iako je Note 5 zaobišao Evropu jer ovde, navodno, ljudi ne koriste olovčice, ipak su shvatili da je takav uređaj mnogima potreban i da postoji veliki broj zainteresovanih kupaca.

Svejedno da li želite da crtate, da precizno podvučete neki deo na screenshot-u ili samo da ga koristite kao klasičan stylos za navigaciju po menijima, S-Pen olovčica biće izuzetno koristan dodatak.



Pune čari ćete iskoristiti uz pomoć silnog softvera zbog kojeg se Note linija i proslavila. Korišćenje Note-a kao papir, a S-Pena kao olovku, nikad nije bilo bliže realnosti. Smanjena je latencija, tako da je trag olovke na ekranu, za stvarnim pokretom ruke, gotovo neprimetan.

Naravno, i dalje to nije isti utisak kao i da pišete po papiru i verovatno neće biti još neko vreme, ali raduje nas što je vidljiv napredak na ovom područiju iz godine u godinu.

Uz pomoć olovčice moguće je iseckati bilo koji deo ekrana, preneti ga u belešku, doraditi ga na bilo koji način koji uključuje njeno korišćenje, te na kraju to proslediti nekome kao sliku, ili belešku. Zgodna je i izrada GIF slika iz videa koji se prikazuje na vašem ekranu, ali sve ovo smo već videli i na prethodnim generacijama Note-a.

Nema puno novih stvari, osim eventualne izmene menija koji se automatski pojavi svaki put kad otvorite olovku ili pozivom na tipku na samoj olovci. Sada je u njega moguće dodati bilo koju aplikaciju ili ukloniti postojeće.

Ono što je dosta zanimljivo jeste Live messages opcija, uz pomoć koje možete da nešto nacrtate ili napišete. Beleži se trag olovke po ekranu kojim ste došli do konačne poruke i šalje kao GIF animacija. Simpatično je ako želite da nekome čestitate rođendan, izjavite ljubav...

Odlična stvar je i pisanje po zaključanom ekranu. Ukoliko izvadite olovku dok je ekran zaključan, možete da zapišete neku brzu belešku koja će vas tu čekati, a možete je i sačuvati u beleške. Tako vam se sigurno neće izgubiti neka mudra misao, ili podsetnik da kupite nešto usput. Dobra stvar je što tako možete da ispišete odjednom i 100 listova koje ćete "listati" prstom gore-dole.

Ekran

Svakim novim top modelom sve više se iznenadimo kvalitetom Samsung-ovih Super AMOLED ekrana. Ne znamo šta tačno Samsung radi, ali razlika u kvalitetu je vidljiva čak i u odnosu na S8. Istina, minimalne su, i verovatno ih većina neće niti primetiti, baš kao ni zadanto postavljenu FHD rezoluciju ekrana u odnosu na maksimalnu QHD, ali ona je tu.

Note8 dolazi sa 6,3-inčnim ekranom visoke 2960 x 1440 rezolucije, što dovodi do gustoće od čak 521 ppi.

Moramo da pohvalimo bukvalno sve - prikaz, uglove vidljivosti, kontrast i još bolju vidljivost na suncu. Objektivno gledano, AMOLED ekrani su uvek bili za klasu bolji od svih ostalih, što je ove godine konačno shvatio i Apple.

Ipak, nije sve idealno. Objektivni nedostatak ovog ekrana je novi odnos stranica, 18:9, a zbog kojeg će većina video materijala, bilo da se radi o onima na YouTube-u, ili TV serija, prikazivati sa crnim ivicama sa leve i desne strane. Samsung se ovde dosetio da softverski rastegne prikaz, odnosno uveća sam video, ali u tom slučaju budite spremni na gubitak jednog dela slike, s gornje i donje strane.

S druge strane, filmove snimane u 21:9 odnosu će biti prijatnije gledati, ali samo ako imate spojene slušalice za potpuni doživljaj, jer zvučnik vam to neće pružiti. Isto važi i za sav materijal koji čitate, poput ovog na našem portalu, knjiga, dokumenata i slično, kojeg jednostavno više stane na ekran. Prednost se ogleda i kod korišćenja dve aplikacije istovremeno, koje je moguće podeliti u dva jednaka ili srazmerno drugačija polja ako je potrebno.

Hardver i performanse

Šta očekivati od Note serije uređaja osim najboljeg hardvera. Exynos 8895 je dobro poznati procesor iz Galaxy-ja S8, a trenutno je jedan od najjačih na tržištu, definitivno u rangu Snapdragon-a 835 koji se ugrađuje čak i u ovaj model za američko tržište. U Srbiji će službeno biti dostupan samo model sa Exynos procesorom, ali to vas ne treba previše zabrinjavati.

Exynos 8895 je osmojezgreni procesor gde četiri Cortex A53 jezgra rade na taktu od 1,7 GHz, a zadužena su za sve manje zahtevne radnje i četiri Samsung-ova M1, na taktu od 2,35 GHz, za sve slučajeve kad vam zatreba snage. Grafički deo posla odrađuje Mali-G71 MP20 GPU.

U odnosu na S8/S8+, razlika je i u količini RAM-a, pa tako umesto 4 imamo čak 6 GB, što će biti i više nego dovoljno čak i za najzahtevnije korisnike, a dobra je i podloga za budućnost kada će aplikacije biti zahtevnije.

Jedino što moramo da zamerimo jeste samo mono zvučnik. U vremenu kada konkurencija forsira stereo zvuk doveden do savršenstva, Samsung i LG izgleda jedini ostaju sa samo jednim zvučnikom na top modelima. Taj jedan jedini zvučnik jeste dosta kvalitetan i glasan, ali je prava šteta što Samsung nije uložio malo više u još jedan.

Povezivanje

Što se tiče povezivanja, na testu nije bilo nikakvih problema, što je i očekivano. Tu su Bluetooth 5.0, LTE modemi i sve ostalo je preneto iz S serije, a to može biti samo dobro, jer trenutno bolje od tog ni ne postoji na tržištu.

Zahvaljujući celoj toj tehnologiji, kvalitet razgovora je na najvišem mogućem nivou, a slično važi i za kvalitet signala na koji se nismo mogli požaliti. Izlaz za slušalice je vrlo kvalitetan, a priložene slušalice odlično služe svrsi. Iako ih proizvodi Samsung, dodatno ih je podesio AKG, pa na njima vidimo upravo njihov logo.

U prodajnom pakovanju ćete dobiti i USB-C OTG adapter, a koji, osim za klasičan prenos podataka, može poslužiti i kao adapter za punjenje drugih gadgeta. Tako na primer, ako se nalazite u nekom paralelnom univerzumu gde imate viška struje na Note-u 8, možete napuniti neki drugi uređaj. Tu je i micro USB u USB-C adapter, tako da bez problema možete iskoristiti i jedan stari punjač ili kabal, ili pak više njih dok god ne izgubite adapter.

S obzirom na to da je fizička home tipka izostala, preostala je njena simulacija uz pomoć vibro motora. I dalje je ovo rešenje lošije nego kod iPhone-a, ali vidljivo je poboljšanje u odnosu na S8. Tako dodirom na virtuelnu home tipku neće zavibrirati neki centralni deo ekrana, već baš ovaj koji se nalazi ispod tipke.

Softver i interfejs

Već neko vreme Samsung-ovi telefoni ne dolaze sa TouchWiz interfejsom već Experience UI-em. Novi interfejs, što zbog optimizacije, što zbog jačeg hardvera, radi kao podmazan. Nema neželjenih zastajkivanja ili sličnih problema, barem dok ne pokrenete Bixby, ali on je priča za sebe. Temelj je Android 7.1.1. Nougat, a nadogradnju na novi Oreo ne očekujemo ove godine.

Defaultno dolazi bez menija sa aplikacijama, tačnije, bez vidljive ikone za meni, a pristupate im gestom povlačenja prsta po ekranu u vertikalnom smeru. Pomalo je neobično to jer S8+ je nedavno dobio nadogradnju kojom se, zavisno o smeru, gesta razdvaja na dve radnje. Povlačenjem prsta odozgo prema dole otvoriće se obaveštenja, a u kontra smeru, meni sa aplikacijama. Iskreno, jedva čekamo da ovo dođe i na Note 8, jer je do obaveštenja teško doći držeći uređaj jednom rukom.

Sve ostalo je praktično identično kao na S8+, s tom razlikom da je ovde dodat softver za S-Pen. Aplikacije imaju vrlo dobra rešenja, a kao jedno od mnogih, izdvaja se snimač glasa koji odlično raspoznaje dve različite osobe i paralelno snima dve strane. Vrlo zgodno za intervjue gde kasnije možete, na primer, ostaviti samo sagovornikov glas.



Malo nas čudi to što Samsung do sada nije prilagodio svoje aplikacije ovako izduženim ekranima. Pri tom mislimo na njihov dizajn, poput obične aplikacije za SMS poruke. Tipka za kreiranje nove poruke nalazi se na samom vrhu desnog ugla aplikacije, tako da ste praktično prisiljeni da koristite dve ruke samo da bi napisali običan SMS. Slično vredi i za aplikaciju za pozive, gde su meniji vrlo visoko smešteni.

Poboljšanje je vidljivo u količini aplikacija koje je moguće prikazati preko celog ekrana, štaviše, u 10 dana korišćenja, nisamo pronašli niti jednu aplikaciju koja se nije mogla prikazati preko celog ekrana. U tom slučaju navigacione tipke su skrivene, a pristupate im gestom povlačenja prsta sa dna ekrana prema gore. Treba napomenuti i da home tipki možete pristupiti bez obzira na to što nije vidljiva, samo je potreban jači klik na mestu gdje bi se inače nalazila, kao da pritiskate fizičku tipku.

Multitasking meni je naizgled nepromenjen, ali skriva dodatan trik skriven u Edge meniju. Tako sada možete dodati par aplikacija koje će se istovremeno otvoriti u multi windowu. Primera radi, ako često gledate YouTube dok se istovremeno dopisujete na WhatsApp-u, možete složiti prečicu koji će istovremeno otvoriti YouTube na gornjoj polovini ekrana, rezervisanoj samo za pregled videa, a u donjoj polovini WhatsApp.

Kamera

Iskreno, očekivali smo da će dvostruka kamera doći još na Galaxy S8 modelu, ali to se nije desilo. Pored olovčice, Samsung je hteo da ima još jednog keca u rukavu koji će naterati ljude da kupe skuplji model, ili još bolje, naterati ih da nakon samo nekoliko meseci promene S8 za Note8.

Primarna zadnja kamera je naizgled identična onoj u S8. Prisetimo se, maksimalna rezolucija iznosi 12 MP, a uz optičku stabilizaciju, veliki f/1,7 otvor blende i vrhunski Samsung-ov algoritam, ostali smo oduševljeni njenim fotografijama. Nova je još jedna 12 MP kamera, takođe optički stabilizovana, ali sa nešto manjim f/2,4 otvorom blende. Najveća razlika je u žižnoj dužini, tako da pomoćna kamera ima optičko uvećanje 2 puta, u odnosu na primarnu.

Ukoliko je osvetljenje dobro, pomoćna kamera će dati odlične rezultate. Teško ćete, po kvalitetu same fotografije, razaznati radi li se o primarnoj ili pomoćnoj kameri. Ono po čemu je posebna je taj famozni bokeh efekt, a najčešća primena mu je pri izradi portreta. Tako je subjekat u fokusu, a sve iza i iza njega, potpuno zamućeno. Softverska emulacija bokeh efekta definitivno nije dobra kao ona na profesionalnim fotoaparatima, ali isto tako, gledajući primere fotografija, nekad se i sami zapitamo kojim je uređajem uhvaćena. Ovakav sistem videli smo kod Apple-ovog iPhone-a 7 Plus, sada i na 8 Plus, a ono što razlikuje Samsung od Apple-a, je softversko rešenje koje dopušta primenu bokeh efekta i na predmete.

U svakom slučaju, primena je bezbroj, a lepo je što naknadno možete podešavati nivo zamućenosti, ali i izabrati želite fotografiju uhvaćenu sa telefoto kamerom, ili onom normalnom. Svi ostali trikovi i dosetke, preneti su iz S8 modela, pa tako i dalje imamo vremenski ograničeno snimanje u 4K rezoluciji, što uređaji iz prošle generacije nisu imali. Bixby asistent je i dalje integrisan u interfejs kamere, i budite spremni na propuštanje dobrih trenutaka, ukoliko ga slučajno pokrenete.



O kvalitetu fotografija i videa već smo napisali dosta toga u recenzijama S8 i S8 Plus modela, a ovoga puta ćemo malo više pažnje usmeriti ka pomoćnoj kameri. Da ponovimo. U gotovo svim uslovima osvetljenja, Note 8 će uhvatiti vrhunske fotografije. Definitivno jedne od najboljih koje industrija smartfona može da ponudi. Video je vrlo visokog kvaliteta, a optička stabilizacija, u kombinaciji sa elektronskom, odlično stabilizuje čak i šetnju sa uređajem u ruci.

Od druge kamere smo očekivali odlične rezultate u uslovima dobrog osvetljenja, ali nismo polagali velike nade u kvalitet pri lošijem osvetljenju. Na prvi pogled smo ostali iznenađeni, ali onda smo shvatili da i Samsung koristi Apple-ov trik. U slučaju nedostatka svetlosti, bez obzira odlučite li uvećati sliku, koristiće se primarna kamera sa većim f/1,7 otvorom blende. Rezultat će zapravo biti izrezana fotografija, lošijeg kvalitetea. Bilo bi lepo kad bi vas Samsung obavestio da se neće koristiti druga kamera i da nema smisla uvećavati sliku, ali to nažalost nije slučaj. Naravno, uvek ćete bolje rezultate dobiti ukoliko se fizički približite predmetu fotografisanja, ali u situacijama kad to nije moguće, odlično će vas poslužiti i pomoćna kamera.

Ukoliko želite da postignete najbolje rezultate uz zamućenje pozadine, idealno je da je predmet fotografisanja što više istaknut. Ukoliko se radi o osobi, tada je okrenite prema kameri ili tek blago u stranu. Ukoliko se radi o recimo šoljici kafe, pobrinite se da se boja i struktura šoljice razlikuju od pozadine. U takvim slučajevima možete očekivati vrlo dobre rezultate. U svim ostalim, računajte na sitne greške u algoritmu, barem dok ga ne dignu na neki viši nivo. I za sve one koji su pomislili da će se i video moći snimati s bokeh efektom, znajte da je za njega potrebna velika snaga procesora, a nju, u smartfonima, verovatno nećemo imati još nekoliko generacija.

Što se tiče prednje kamere, ona je odlična, verovatno najbolja od svih na telefonima. Njena rezolucija je tek 8 MP, ali imamo veliki otvor blende od f/1.7. Video se snima u 1440p rezoluciji, što je odlično za YouTube vlogere i sve koji obožavaju selfije.

Kako izgledaju snimci napravljeni Note-om 8 pogledajte u nastavku.



Baterija

Ove godine smo očekivali da Samsung probije granicu od 4.000 mAh, ali s obzirom na prošlogodišnje probleme koje je imao Note 7, tako nešto bi bilo nerealno. Note8 dolazi sa baterijom kapaciteta 3300 mAh, što će čak i najzahtevnijim korisnicima koji vole da igraju igrice, dopisuju se na društvenim mrežama i surfuju internetom biti dovoljno od jutra do večeri.

Autonomija je slična kao kod Galaxy S8+ modela. Neki su rekli da je Note8 bolji, ali mi to nismo primetili.

Ukoliko ste zahtevni korisnik telefona i praktično ga ne ispuštate iz ruku, biće potrebno da ga dopunite pred noćni izlazak. Ukoliko niste, bez problema će vam izdržati i sutradan do podneva.

Srećom, Note8 u prodajnom pakovanju dolazi sa brzim strujnim punjačem, pa tako u svega 15-ak minuta, koliko vam je u proseku potrebno da se spremite za spomenuti izlazak, bateriju možete napuniti od 15-50%. Naravno, Note8 podržava i bežično punjenje, tako da ukoliko imate neki kompatibilni punjač, možete da iskoristite i tu pogodnost.

Iako znamo šta se desilo prošle godine, nekako smatramo da je Samsung ipak trebao da ubaci malo veću bateriju. Da se razumemo, nije ni ova loša, naprotiv - odlična je, ali kako uvek očekujemo više od skupih telefona, tako i sada smatramo da bi dodatnih 200-500 mAh bilo itekako poželjno.

Utisak

I ove godine možemo da zaključimo samo jedno. Note je Note, sve ostalo su samo smartfoni. Možda ovo izgleda kao marketinška rečenica, ali ne možemo da ne možemo da se otrgnemo od sjajnog utiska koji je na nas ostavio.

Sigurno će biti onih koji će reći da je u pitanju malo prepakovani S8+, i delimično će biti u pravu, ali Note8 definitivno ima svoje razloge za kupovinu. Kupci neće dobiti ništa jači hardver, osim 2 GB RAM-a više, niti neke napredne senzore i specijalnu tehnologiju, ali Note je Note.

Note8 dolazi sa olovčicom koja je bolja nego ikad, a koju će mnogo znati da cene, sa dvostrukom kamerom i malo izmenjenim dizajnom. U startu je lepši (ako je to nekome bitno), dobro leži u ruci uprkos dijagonali ekrana od čak 6,3 inča.

Svi koji ikad koristili S-Pen olovčicu, i doživeli su je kao korisnu, znaju kako je preći sa Note-a, na bilo koji drugi uređaj. Kao sa konja na magarca.



Gledajući Note kao nezavisan uređaj, dakle odvojeno od Galaxy-a S8+, moramo priznati da je fantastičan. Nudi sve najbolje što od jednog smartfona možete da poželite. Od trenutno ponajbolje kamere, čak dve ovaj put, pa sve do čiste hardverske snage, pa sve to upakovano u odlično vodootporno kućište.

Jedino što vas u ovoj priči može odbiti od kupovine je cena koja je premašila 1000 evra. Dobro, za koji mesec će biti dosta niža, ali činjenica je da se svakako radi o jako puno novca.

iPhone X, kada jednom stigne na naše tržište biće možda i 40% skuplji u startu, tako da Note8 definitivno neće biti najskuplji telefon.

Ukoliko želite da prođete malo jeftinije, Note8 je dostupan kod operatera, pa pošto već trošite minute i poruke, a češće megabajte, možete ga uzeti uz neki veći paket. U Telenoru ga uz Premium+ možete kupiti za 44.970 donara, ali onda računajte na pretplatu od 6995 dinara. U svakom slučaju, ako volite Note i želite najbolje što se nudi sa Android-om, sigurno ćete naći već neku računicu.

Uređaj na test ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    Imam S8+ i prezadovoljan sam, ne bih menjao


  2. Milos kaže,

    Ima za 850 da se kupi kome treba haha


  3. ilija kaže,

    cekam da malo padne cena, sada je stvarno nerealna


  4. Анониман kaže,

    Kupio sam ga medju prvima i dobio Dex dodatak i vrh je


  5. Анониман kaže,

    najlepsi telefon


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.