Android telefoni javljaju Google-u vašu lokaciju i bez GPS-a


Od početka ove godine telefoni sa Google-ovim operativnim sistemom Android aktivno prate lokaciju svojih korisnika čak i kada su u njihovim podešavanjima isključene lokacione usluge. Do ovog otkrića došla je ekipa portala Quartz, a Google je njihove nalaze potvrdio.

Kako nas, dakle, Google prati? Kada u poešavanjima isključimo lokacione usluge, one se odnose samo na korišćenje GPS lociranja, ali u mobitelima postoji dovoljno drugih tehnologija koje se mogu iskoristiti za razne svrhe, pa tako i za praćenje lokacije. Google, naime, putem signala sa baznih stanica može triangulacijom dobiti više-manje tačno mesto na kojem se pojedini uređaj nalazi. A da stvar bude bolja (ili gora, zavisi kako se uzme), oni ovu mogućnost koriste kako bi locirali svoje korisnike bez njihovog znanja.

Praćenje lokacije korisnika obavlja se čak i kada na telefonu nisu uključene nikakve aplikacije, pa i onda kada je iz njega izvađena SIM kartica. Ovakav način praćenja Google koristi unutar sistema koji je zadužen za slanje push notifikacija na telefone zavisno o njihovoj lokaciji.

Nakon što su ih sa Quartz-a razotkrili, iz Google-a su poručili da će poduzeti korake kako bi se do kraja meseca prekinulo sa ovakvim načinom praćenja korisnika, koje se incognito sprovodi već 11 meseci. Radilo se, kažu iz Google-a, o testiranju opcije koja je trebala da dovede do brže isporuke poruka. Podaci o lokaciji korisnika dobijeni na ovaj način nisu korišćeni ni za što, već su odmah po primanju bili brisani. Kako su time mislili poboljšati način dostave poruka do korisnika, nisu pojasnili.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.