Bitcoin rudari goišnje potroše struje koliko cela Srbija


Rudarenje bitcoina i ostalih kriptovaluta postaje sve isplativije kako njihove tržišne vrednosti rastu. Bitcoin je ove godine "potpuno poludeo" kad je reč o rastu cene – sa početnih oko 1.000 dolara na današnji ga se dan može prodati čak za više od 8.000 dolara – pa je samim time sve više i onih koji se upuštaju u rudarenje. Ali, rudarenje košta. Nakon što nabavite opremu i počnete da je amortizujete, najveći stalni trošak kod rudarenja je potrošnja električne energije.

Jeste li se ikada zapitali koliko se električne energije u svetu utroši samo u rudarenje? Neki već jesu, pa su za potrebe praćenja bitcoinovog indeksa potrošnje energije izradili i posebnu interaktivnu stranicu, punu zanimljivih podataka.



Trenutni, stoji na ovoj stranici, rudari bitcoina troše gotovo 29 TWh godišnje, što je uporedivo s Omanom (29,6 TWh), Srbijom (32,2 TWh), a više od Slovačke (27,9 TWh), Bahreina (27,8 TWh) ili pak Irske (27 TWh). Svakodnevno, pak, ova procena raste, pa je samo pitanje dana kada će se bitcoin zajednica popeti na lestvici među prvih 50 zemalja sveta po potrošnji energije (za sada je na 65. mestu).



Mreža rudara Ethereum-a troši oko tri puta manje energije od bitcoina. S nešto preko 10 TWh godišnje na nivou je zemalja poput Urugvaja, Paragvaja, Sri Lanke ili Gruzije. Godišnji troškovi rudarenja iznose 1,23 milijarde dolara, a zarada 3,85 milijardi. Jedna transakcija ethereumom rudare "košta" 61 kWh struje, a ukupnom potrošnjom za rudarenje ove kriptovalute moglo bi se napajati ko 950 miliona domaćinstava.

Bitcoin rudari troše energiju kojom bi se moglo snadbevati više od 2,6 miliona prosečnih američkih domaćinstava. Na struju za rudarenje potroše 1,44 milijarde američkih dolara, dok tom aktivnošću zarade oko 6,9 milijardi. Ukupna potrošnja bitcoin rudara iznosi 0,13% ukupne svetske potrošnje električne energije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.