Lažna WhatsApp aplikacija preuzeta preko milion puta sa Google Play Store-a


Lažna aplikacija WhatsApp je bila postavljena na Google Play Store, te je istu preuzelo preko milion Android korisnika, pre nego što je Google istu uklonio. Također, kaznili su i developera koji je napravio ovu lažnu aplikaciju, zbog kršenja Google-ovih pravila.

Srećom za one koji su instalirali aplikaciju, jedino što je radila je spamovanje reklama za druge aplikacije, pa šteta i nije velika. Korisnici Reddit-a su primetili ovu aplikaciju i prijavili je, nakon čega je Google brzo reagovao. Lažna aplikacija se zvala "Update WhatsApp", te je bila označena logom WhatsApp-a, kako bi što više ličila na pravu.

Štaviše, developer ove aplikacije je koristio "beli razmak" kako bi na Play Store-u sebe nazvao "WhatsApp Inc.", pa većina korisnika (očigledno) nisu mogli primetiti da se radi o prevari, tj. lažnoj aplikaciji. Google-ov  bezbednosni sistem nije primetio razliku između pravog i ovog izdavača, pa je aplikacija ostala dovoljno dugo aktivna, da privuče preko milion korisnika.

Iako je ovaj developer aplikaciju lansirao samo u svrhu zarade, bilo je moguće da se implementira opasni kod koji je mogao ugroziti korisnike. To ne bi bio prvi put, pa se nadamo da će Google ubuduće brže reagovati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.