Nemačka zabranila pametne satove za decu


Nedostatak regulative u području Interneta stvari jedna je od velikih prepreka ka osiguranju bezbednosti i privatnosti korisnika – smatraju tako u nemačkoj federalnoj agenciji koja reguliše tržište telekomunikacija Bundesnetzagentur (BNetzA). Iz tog su razloga izdali zabranu prodaje pametnih satova koji su namenjeni deci, te ih opisali kao špijunske uređaje.

Osim toga, protiv nekoliko kompanija koje su prodavale ovakve satove u Nemačkoj pokrenuli su odgovarajuće postupke. Zasmetalo im je, naime, to što određeni modeli ovakvih satova imaju mogućnost prisluškivanja dece, obično nazvanu "baby monitor". Tačnije, roditelji mogu putem mobilne aplikacije slušati sve što se događa oko njihovog deteta, a to se prema nemačkim zakonima može okarakterizirati kao neovlašćeno emitovanje podataka.

Prema istraživanju Agencije, roditelji su koristili ovakve satove kod svoje djece kako bi prisluškivali njihove učitelje, što nije u skladu sa zakonima. Stoga je izdana i preporuka svim školama da pripaze na to nose li djeca ovakve uređaje, a roditeljima je savjetovano, ukoliko imaju dječje pametne satove, da ih – unište.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.