Chrome 63 žrtvujte memoriju za bolju bezbednost


Najpopularniji web browser na svetu, Google-ov Chrome je već stigao do svoje 63. verzije. Stabilna verzija Chrome-a 63 puštena je u opticaj krajem ove nedelje za desktop sisteme (Windowse, Mac i Linux). Kao i obično, Google se pobrinuo da u novoj verziji zakrpi ponešto manjih propusta otkrivenih u prošlim verzijama, te da developerima web stranica omogući koršćtenje najnovijih CSS trikova. Više detalja objavili su, kao i obično, na svojem blogu.

Za običnog korisnika, pak, velikih promena neće biti. Ovom će nadogradnjom verovatno biti najzadovoljniji administratori u većim organizacijama kojima će Chrome sada omogućiti veći nivo kontrole nad procesima koji se unutar njega pokreću. Način rada nazvan "Site isolation" donosi tako veće restrikcije nad pokrenutim procesima, te otvaranje većeg broja procesa za međusobno povezane stranice (koje su se do sada pokretale unutar istog procesa, poput embedovanih iframe-ova).

Administratori i korisnici moći će sada detaljno odrediti kako će Chrome manipulisati procesima – ali, kod uključivanja maksimalne "izolacije" svakog poedinog procesa moraće se pomiriti i s nešto većim zauzećem radne memorije (ponekad za čak 15 do 20%).

Osim ovoga, administratorima će biti omogućeno da blokiraju ekstenzije prema pravima koja iste zahtevaju, pa će samim time moći postavljati vlastite restrikcije korisnicima koji vole pretrpavati browsere raznim dodacima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.