Edward Snowden izdao aplikaciju za bezbednost doma


Edward Snowden, poznati američki obaveštajac i borac za pravo na privatnost i slobodu izražavanja, nalazi se i dalje u Rusiji u azilu, ali tamo nije besposlen. Osim što je vrlo aktivan po pitanju problema prisluškivanja komunikacija i često se o tome javno oglašava, sada je izdao i svoju prvu mobilnu aplikaciju.

Za sada dostupna samo u Android verziji, aplikacija Haven trebala bi da posluži u povećanju fizičke bezbednosti doma onih koji je instaliraju. Haven je zamišljen da se instalira na neki, obično stariji ili jeftiniji, uređaj koji inače nije u upotrebi. Aplikacija tada koristi sve dostupne senzore uređaja, te mikrofon i kameru, kako bi pratila zbivanja u okolini telefona. Svaku aktivnost koju zabeleži, u vidu zvuka, slike, promene osvetljenja ili pokreta, Haven šalje direktno na mobilni korisnika – kako bi ovaj bio siguran da mu niko neovlašćeno ne ulazi u dom, sobu, kancelariju i slično.

Svi se podaci od nadzornog uređaja do korisnikovog primarnog telefona šalju aplikacijom Signal, kojoj sam Snowden najviše veruje kad je reč o end-to-end enkripciji. Dodatno, napredni korisnici mogu aplikaciji Haven pristupati i preko Tor mreže kako bi i ta komunikacija bila što manje vidljiva bilo kome ko bi je hteo presresti.

Najveća prednost ove aplikacije trebala bi da bude nadzor nad ostalim uređajima u domu, kako bi se osiguralo da ljudi sa fizičkim pristupom istima na njih ne instaliraju neki malware za praćenje aktivnosti, ili neki drugi zloćudni program.

Snowden je ponudio svima zainteresovanima da dođu i do čistog programskog koda ove aplikacije (besplatno i open source), koja se za sada može instalirati samo na Android-e. Primati poruke nadzora moguće je i na iPhone, a prikupe li se dovoljna sredstva od donacija u planu je i izrada iOS aplikacije koja bi i stari iPhone mogla pretvoriti u nadzorni sistem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.