Google Chrome od 15. februara blokira napadne oglase


Rešenja za blokiranje oglasa na internet stranicama su vruća tema ovih dana, a u priču o dobrim i lošim načinima oglašavanja na webu aktivno se uključio i Google. Kroz svoju Koaliciju za bolje oglase najveća internet kompanija koja je izrasla na prodaji reklama pokušava zajedno s developerima izgraditi bolji web, koji će biti prijatan za surfovanje, a opet i finansijski pogodan za oglašivače i izdavače.

U skladu sa objavljenim politikama o dobroj praksi plasiranja web oglasa, u Google-u su pre nekog vremena najavili da će njihov Chrome, inače najpopularniji browser na svetu, u budućnosti imati i nativno rešenje za blokiranje napasnih reklama.

Sada je objavljeno i kada će se to dogoditi. U sklopu verzije 64, koja će tada biti aktuelna, 15. februara sledeće godine biće aktiviran Google-ov ugrađeni adblocker. Naravno, neće Google sam sebi odrezati velik deo prihoda blokiranjem svih oglasa, već će biti uklonjeni oni koji nisu u skladu s dobrom praksom. Drugim rečima, Google će nas poštedeti reklama koje iskaču iza svakog klika, prekrivaju sadržaj, automatski pokreću video i zvuk, prekrivaju ogroman deo ekrana, odbrojavaju vreme do kraja prikaza, ili koriste neke druge, ne baš user-friendly metode.

Zanimljivo, primeti li Chrome na nekoj stranici ovakve intruzivne oglase, na toj će ih stranici blokirati sve – bez obzira što samo neki odudaraju od postavljenih pravila. Developerima je već sada na raspolaganju alat za proveru kojim mogu saznati je li njihova stranica predodređena da dospe na Google-ovu crnu ili belu listu. Tako se, smatraju Google-ovci, niko nema pravo kasnije buniti da su mu reklame u Chrome-u blokirane.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.