Lažni BSOD navodi korisnike da kupe Windows Defender


Malwarei i raznorazni virusi na Windows-u nisu ništa novo, a sada je ovaj sistem sustav bogatiji za još jedan – Troubleshooter. Ovaj malware ne radi bitniju štetu, tj. neće vam ništa obrisati ili kriptovati na disku, ali će vas pokušati novčano olakšati.

Naime, nakon što Troubleshooter zarazi računar, pokrenuće lažni BSOD (Blue Screen Of Death) i javiti korisniku kako mu nedostaju bitne DLL datoteke. Potom će korisniku ponuditi da proveri u čemu je problem i pokušava ispraviti pronađene pogreške.

Nakon što "preskenira" računar korisniku javlja kako je pronašao znatan broj nepostojećih (oštećenih ili obrisanih) DLL datoteka koje ne može sam popraviti. Kako je reč o datotekama neophodnim za ispravan rad operativnog sistema nudi kupovinu antivirusnog rešenja koji će "popraviti stvar" – Windows Defender Essentials i kojim će vas olakšati za 25 USD.



Budući da ovaj malware blokira većinu prečica na tastaturi nije ga moguće na silu ugasiti. Ali, leka i to besplatnog ipak ima. Potrebno je pritisnuti kombinaciju tipki CRTL+O nakon čega se otvara "prozor" u kojem je potrebno uneti web adresu http://hitechnovation.com/thankyou.txt koja će isključiti malware bez prethodnog plaćanja.

Nakon toga sve datoteke koje pripadaju Troubleshooter-u potrebno je ukloniti sa računara. Malwarebytes je na svojim internet stranicama pripremio detaljno uputstvo o tome.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.