Lekari kažu da telefone ne treba predugo nositi u džepu


Lekari još nisu postigli konsenzus o tome koliko je štetno zračenje mobilnih uređaja, ali u kalifornijskom Zavodu za javno zdravstvo ne žele da rizikuju. Ta je agencija objavila preporuke oko toga koje bi mere ljudi trebali da reduzmu da smanje svoje izlaganje mobilnim telefonima.

Tako se savetuje ljudima da ne koriste telefone kad ih ne trebaju, ali i da smanje korišćenje telefona kad bi antene pojačano radile. Pritom se misli na situacije kad se nalazimo u područiju sa slabim signalom ili kod streaminga videa. Među preporukama se isto tako i navodi da se izbegava držanje telefona blizu tela.

- Znamo da jednostavni koraci, poput pomeranja telefona od kreveta ili nenošenja telefona u pantalonama, mogu pomoći u smanjenju izlaganja kod dece i odraslih - navodi Karen Smith iz Zavoda za javno zdravstvo. Ona napominje kako se dečiji mozak razvija kroz tinejdžerski uzrast i mogao bi biti podložniji utjecaju korišćenja telefona te dodaje kako bi roditelji trebali razmotriti koliko vremena deca provode sa telefonima i da gase uređaje noću.

Objava ovih uputa rezultat je tužbe Joela Moskowitza sa Sveučilišta Kalifornije koji je tužio Kaliforniju jer ih nije u startu objavila javno.

Svetska zdravstvena organizacija u izveštaju iz 2014. godine navodi da je u proteklih dvadesetak godina napravljen veliki broj studija kako bi se analizirali potencijalni rizici za zdravlje, ali da do sada nije potvrđeno da su za teške posledice uzročnici telefoni. Kako se mnogi oblici tumora mogu detektovati godinama nakon izlaganja te kako su telefoni postali rašireni tek tokom '90-ih godina, epidemiološke studije mogu proceniti samo one oblike raka koji postaju evidentni u kraćem roku. Rezultati studija na životinjama pokazuju da nema povećanog rizika za rak zbog dugotrajnog izlaganja radiofrekvencionim poljima. Ali, bez ozbira na to navodi se i da su telefoni potencijalno kancerogeni za ljude.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.