Napravili bežični punjač koji će puniti sve u krugu od 25 metara


Bežično punjenje gadgeta danas i nije tolika naučna fantastika, ali još smo ograničeni na uređaje koji moraju uglavnom da budu na nekoj podlozi kako bi ih mogli puniti na kratkim udaljenostima. Ali i to će se uskoro promeniti jer je kompanija Powercast najavila svoj uređaj koji može bežično puniti više uređaja sa udaljenosti od 60 centimetara, ali i u nekim slučajevima do čak 25 metara.

Svoju tehnologiju predstaviće na CES-u početkom januara, a za PowerSpot su dobili i odobrenje američkog FCC-a (Savezne komisije za komunikacije). Sam uređaj stvoriće zonu slično kao što imamo i oko bežičnih rutera - naši gadgeti samo će trebati da budu u njegovoj blizini i neće biti nužno da su na tačno određenoj poziciji.

Kako navode, PowerSpot bi mogao puniti i 30 uređaja u svojoj zoni, a najveća prednost mogla bi biti za gadgete poput tastatura, miševa, daljinskih upravljača ili raznih nosivih gadgeta te senzora koje imamo po kući. Cela stvar radi tako da predajnik šalje RF signal (915 MHz) prema Powercast prijemniku, malom čipu koji se nalazi u odgovarajućem gadgetu kako bi počeo pretvarati radio signale u istosmernu struju i napajati uređaj ili bateriju. U ovoj kompaniji se nadaju da bi uskoro taj čip mogli videti u raznim proizvodima poput lampi, IPTV prijemnika, nameštaja...

Kako prenosi Cnet, punjenje će zavisiti o udaljenosti, ali i vrsti uređaja koja se puni. Satovi i slušalice koji troše puno energije, najbolje će se puniti na udaljenosti od 60 centimetara, tastature i miševi do 2 metra, a daljinski uređaji i pametne kartice na metar više.

Mobilni su veliki potrošači i njihov punjač još neće biti spreman za njih, već će dolaziti u PowerSpot-Qi kombinaciji, a radi se o predajniku koji će i dalje puniti male gadgete, ali će imati i podlogu na kojoj će morati da bude telefon kako bi ga punio preko Qi standarda. Na tržištu bi ovo mogli videti tokom jeseni.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.