U Americi ukinuta ''neutralnost Interneta''


"Net neutrality", ili neutralnost Interneta podrazumeva da se kompletan saobraćaj na Internetu svuda tretira podjednako. Ipak, Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) ukinula je pravila neutralnosti interneta, koja su uvedena za vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame.

Ukidanjem neutralnosti interneta, internet provajderi sada imaju slobodu da isključe sajtove sa svoje mreže, zabrane im ili ograniče pristup, smanje protok saobraćaja, traže novac od korisnika da im pristupi ili jednostavno da im ne odobre pristup uopšte. Sve što internet provajder mora od sada da uradi jeste da zvanično objavi da će uvesti bilo šta od spomenutog.

Mnogi, kao na primer Google, Facebook, Twitter, Netflix i druge kompnaije koje su se zalagale za opstanak internet neutralnosti, zabrinuti su da će nova pravila omogućiti internet diskriminaciju, favorizovanje sadržaja svake od internet kompanija, kao i druge tipove mogućih spletki sa pristupom i sadržaju na internetu.

Osim Amerike, ovo bi moglo značajno uticati na internet globalno. Promene neće nastupiti tako brzo, a da li će doneti veliki zaokret u mogućoj podeli interneta, videćemo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.