Barselona prelazi na Linux


Svojevremeno smo preneli vest kako su se vlasti u nemačkom gradu Münchenu nakon niza godina na Linux-u odlučile da se vrate na operativni sistem Windows. Vlasti u Barseloni odlučile su se pak na suprotni put, preći sa Windows-a na Linux distribuciju.

U prvoj fazi izvešće prelaz sa vlasničkog softvera na softver otvorenog koda te na kraju prelazak s operativnog sistema Windows na Linux. Tokom 2018. godine 70% gradskog budžeta za softver biće uloženo u proces prelaska na softver otvorenog koda.

Da postignu zadate ciljeve i na kraju i potpun prelazak na softver otvorenog koda i operativni sistem Linux do proleća 2019. godine, u gradu će izvesti outsourcing svojih IT projekata lokalnim manjim i srednjim kompanijama te zaposliti 65 developera čiji će zadatak biti razviti softver prilagođen potrebama grada.

Što se tiče softvera za buduću Linux distribuciju, u Barseloni su odabrali Ubuntu (koji se već nalazi na 1.000 testnih računara), kao službeni internet browser Firefox, kao službeni paket kancelarijskih alata LibreOffice, a kao alternativu za Microsoft-ov Exchange Server odabrano je softversko rešenje Open-Xchange.

Prelaskom na rešenja otvorenog koda i Linux Barselona će se pridružiti inicijativi Fondacije za slobodan softver Evrope pod nazivom "Public Money, Public Code".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.