Intel tvrdi kako otkriveni bezbednosni propust nije jedinstven samo za njihove procesore


Juče smo vas izvestili o postojanju velikog bezbednosnog propusta u gotovo svim Intel-ovim procesorima. Ukratko, dok se isti ne reši svi računari koja su bazirani na Intel-ovim procesorima proizvedenim u zadnjih desetak godina podložni su hakerskim napadima i krađi podataka.

Da je reč o vrlo ozbiljnom bezbednosnom propustu najbolje potvrđuju hitne bezbednosne zakrpe od strane Microsoft-a, Apple-a i drugih kompanija. Microsoft je još prekjuče pustio u opticaj zakrpe za računare sa Windows-om 10, dok će ostali sa Windows-om 7 i 8 istu dobiti tek 9. januara tokom redovnog Patch Tuesdaya.

Apple je takođe delimično rešio problem u macOS-u 10.13.2, a dodatne zakrpe stižu sa verzijom 10.13.3 koja je trenutno još uvek u beti. Najveći Intel-ov konkurent – AMD izjavio je kako njihovi procesori nisu pogođeni ovim problem, ali ih je uskoro demantovao kako sam Intel tako i Google.

Naime, Google-ovi bezbednosni stručnjaci uspešno su demonstrirali napad na računare sa AMD-ovim FX i PRO procesorima. Google-ovi bezbednosni stručnjaci iz Project-a Zero otkrili su kako pored AMD-ovih procesorima od istog buga pate i ARM-ovi procesori što je ARM i sam potvrdio putem Twittera.


Pored operativnih sistema Windows, Linux i macOS, Google je naveo kako će biti potrebno i krljenje Android-a i Chrome OS-a. Međutim, korisnici Android-a mogu biti nešto mirniji jer kako navode u Google-u – KPTI propust se može vrlo teško i ograničeno iskoristiti na većini Android uređaja.

Bezbednosni stručnjaci su izradili i posebnu internet stranicu na kojima objašnjavaju ove bezbednosne propuste, a koje su prigodno nazvali Meltdown i Spectre. Za kraj ovog teksta navedimo kako su iz Microsofta izišli sa izjavom kako nemaju informacije da su ovi bezbednosni propusti upotrijebljeni protiv njihovih korisnika.

Sve u svemu, pred proizvođačima procesora, operativnih sistema, ali i nama (njihovim korisnicima) su najblaže rečeno zanimljivi dani.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.