Svi Mac i iOS uređaji pogođeni su Meltdown-om i Spectre-om


Apple je zadnjih dana bio poprilično ćutljiv vezano uz otkrivene bezbednosne propuste u Intel-ovim, ali i svojim procesorima temeljenim na ARM-ovim. Možda razlog toga leži u činjenici kako su dosadašnji marketing temeljiti na tome kako su njihovi uređaji i operativni sistemi najbezbedniji na svetu za razliku od konkurentnih Windows-a, Linux-a i dr.

Ali, kako ćutanje nije moglo ostati zauvek, i oni su se na kraju morali oglasiti službenim saopštenjem kojeg u celosti možete pročitati ovde. Ukratko, svi njihovi uređaji koje pokreće macOS i iOS su podložni bezbednosnim propustima Meltdown i Spectre. Da je to tako, dalo se iščitati iz ARM-ovog izveštaja, o kojem smo pisali nešto ranije.

Apple ujedno savetuje da se sav softver koji se instalira na Mac računare, iPhone, iPade, Apple Tv preuzima isključivo iz proverenih, bezbednih izvora – App Store-a. Takođe navode kako su ublažili neke od posledica koje bi mogle proizići iz Meltdown-a izdavanjem zakrpa za iOS (11.2), macOS (10.13.2) i tvOS (11.2).

Ipak nije sve taklo crno u taboru Apple-a, kako navode u službenom saopštenju niti jedan Apple Watch nije pogođen Meltdownom. Što se propusta Spectre tiče, zakrpa za njega tek treba stići za njihov internet browser (Safari) na macOS i iOS platformama.

Apple takođe navodi kako nema mesta panici jer do sada nema poznatih slučajeva gde je i jedan od ovih bezbednosnih propusta iskorišćen protiv njihovih korisnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.