Facebook-u u Belgiji preti kazna od 100 miliona evra


Nakon nepovoljne odluke suda u Nemačkoj u vezi kršenja privatnosti korisnika, Facebook je izgubio još jedan spor što se tiče privatnosti.

Ovaj put je reč o sporu u Belgiji, tamošnji sud doneo je odluku prema kojoj je Facebook dužan da plati novčanu kaznu od 250 hiljada evra dnevno (do maksimalnog iznosa od 100 miliona evra) zbog kršenja privatnosti korisnika. Oba spomenuta procesa dosta su slična, belgijski spominje prikupljane podataka korisnika putem spoljnih stranica sa Facebook-ovim dugmetom Share.

Osim novčane kazne belgijski sud je presudio kako je Facebook dužan da obriše sve podatke belgijskih korisnika prikupljene na taj način, dakle izvan Facebook-a. I nemačka i belgijska presuda zameraju Facebook-u kako svoje korisnike slabo informiše o načinu na koji prikuplja njihove privatne podatke te od tih korisnika ne traži nikakvu dozvolu što se tiče prikupljanja i skladištenja takvih podataka.

U svom komentaru na presudu u Facebook-u napominju kako će se prilagoditi novim zakonima i pravilnicima te kako u sklopu servisa već omogućavaju korisnicima automatsko izuzimanje iz procesa prikupljanja podataka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.