Jedno indijsko slovo ruši Apple-ove uređaje


Kako otkrivaju internet stranice Mobileworld.it i Verge, Apple-ov operativni sistem iOS ovih dana beleži novi bug, dosta sličan bugovima iz prošlosti toga sistema, kao što je na primer Effective Power bug iz 2015. godine čija je glavna karakteristika bila rušenje iPhone uređaja slanjem specifičnog niza znakova.

Novi upravo otkriveni bug uzrokuje rušenje iOS aplikacija ili celog sistema zbog jednog slova iz indijskog telugu jezika (jezik iz jezične grupe dravidskih jezika koji danas ima oko 70 miliona govornika).

Kako bi došlo do spomenutog rušenja aplikacija pa i celog sistema dovoljno je da se to slovo primi u poruci ili bude ubačeno u polje za unos teksta.

Ukoliko spomenuto slovo korisnik pokuša da vidi unutar aplikacija kao što je WhatsApp doći će do njihovog rušenja, a ukoliko se slovo prikaže u obliku notifikacije može doći do rušenja čitavog Springboard sistema koji se u iOS-u brine za Home okruženje.

Treba istaći da novi bug nije ograničen samo na iOS uređaje već i na watchOS te macOS uređaje kod kojih takođe može doći do rušenja aplikacija.

Apple je svestan ovog problema koji pogađa iPhone i Mac uređaje ažurirane na poslednje verzije sistema. Planirana je zakrpa neposredno pre izlaska iOS 11.3 sistema na proleće (već je i javna beta verzija iOS 11.3 sistema imuna na ovaj bug).


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.