Nemački sud tvrdi kako Facebook ilegalno prikuplja podatke korisnika


Nedavno su vlasti u Nemačkoj optužile Facebook i Marka Zuckerberga za iskorišćavanje dominantne pozicije, a sada stiže presuda regionalnog suda u Berlinu usmerena protiv Facebook-a.

U presudi se ističe kako je najveća svetska društvena mreža ilegalno prikupljala podatke korisnika. Konkretno presuda se odnosi na sistem koji služi za profilisanje korisnika Facebook-a radi naknadnog prikazivanja personalizovanih oglasa.

Spomenuti oglasi baziraju se na informacijama koje su prikupljene bez dozvole korisnika. Sud takođe ističe kako neke opcije koje traže saglasnost korisnika to čine na nedovoljno jasan način.

Nemačka organizacija za zaštitu potrošača u svom komentaru na presudu ističe kako neke opcije koje su u Facebook-u aktivirane prema zadatim podešavanjima krše Nemačke zakone.

Sȃm sukob između Nemačkih vlasti i Facebook-a se nastavlja jer je Facebook najavio žalbu na ovu odluku suda pritom ističući kako "naporno rade kako bi njihove smernice bile jednostavne i jasne te da su svi Facebook-ovi servisi u skladu sa zakonom".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.