U javnost procureo ključni deo iOS-a 9


Internet portal Motherboard prekjuče je objavio kako je neko nepoznat na GitHub postavio ključni deo programskog koda iOS-a, nazvan iBoot. Kao što samo ime govori, reč je o komadu softvera koji je zaslužan za sigurno pokretanje (bootovanje) iOS-a, tj. o prvim redovima koda koji se izvršavaju nakon uključivanja uređaja i koji su zaduženi za očuvanje integriteta celog OS-a. Na uređajima ovaj  kod je skladišten u kriptovanom obliku a njegovo otkrivanje moglo bi ugroziti bezbednost iOS-a, u slučaju da hakeri unutar iBoot-a pronađu neku bitnu ranjivost.

Kod je "procureo" očito iz Apple-a na nepoznat način, a nedugo po postavljanju na GitHub Apple je zatražio njegovo uklanjanje zbog kršenja njihovih autorskih prava. Tim činom Apple je potvrdio kako je reč o autentičnom softveru koji ne bi trebao samo tako slobodno da kruži Internetom.

Ipak, iz kompanije danas umiruju javnost izjavom kako nije reč o bezbednosnom problemu. Izvorni kod iOS-a nije jedino, kažu, od čega zavisi bezbednost uređaja i njihovih korisnika. Dodatno, reč je o programskom kodu iOS-a 9, a danas preko 93% korisnika na svojim iPhone-ima i iPad-ima ima instaliran iOS 10 ili noviji, pa kod koji je procureo u javnost više nije (ili ne mora biti) aktuelan.

Svejedno, ovde svedočimo jednom od najvećih "leakova" u Apple-ovoj istoriji, ako ne po količini onda po značaju podataka koji su procureli u javnost.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.