Do 2025. godine većina će koristiti 4G i 5G mreže


Udruženje GSMA (GSM Association) predstavilo je rezultate svog istraživanja nazvanog Mobile Economy u kojem se analizira razvoj mreža, među koje spadaju i predviđanja o novoj 5G mreži.

Konkretno, u izveštaju se predviđa kako će se mobilne mreže bazirane na 4G i 5G tehnologijama do 2025. godine koristiti kod trećine svih povezivanja putem mobilnih uređaja. Aktuelna 4G tehnologija tada će imati tržišni udeo od 53%, dok će buduća 5G tehnologija tada imati udeo od 14%.

Mreže bazirane na 4G tehnologiji će već tokom sledeće godine, dakle nakon manje od deset godina postojanja postati najraširenija tehnologija te vrste. Ističe se i važna uloga telekomunikacionih kompanija koje se odlučuju za investicije kojim bi se pospešio razvoj 5G mreža.

Takođe, predviđa se i broj povezanih IoT uređaja koji bi do 2025. godine trebao da dosegne brojku od 25 milijardi. Pojedinačnih pretplatnika na usluge mobilne telefonije bilo je 5 milijardi, a taj broj bi do 2025. godine trebao da poraste na brojku od 5,9 milijardi, što je 71% svetske populacije (njih 5 milijardi Internetu će pristupati putem svojih mobilnih uređaja).

Rastu će najviše doprineti tržišta kao što Kina, Indija, Indonezija, Pakistan, Bangladeš, kao i afričke te južnoameričke zemlje. U samom sektoru bilo direktno ili indirektno biće uključeno 29 miliona osoba.

Mobilno tržište i povezane tehnologije pozitivno će uticati na razvoj drugih sektora kao što je zdravstveni sektor, poljoprivredni sektor, obrazovanje i finansijske usluge. Celokupan izveštaj možete pogledati na sledećem linku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.