Facebook uništio perspektivnog konkurenta - Path odlazi u istoriju


Možda se netko među vama seća društvene mreža Path, koja je jedno vreme bila svojevrsni konkurent Facebook-u, ali nije uspela u naumu da konkuriše tom velikanu IT scene. Path je osnovan od strane bivšeg Facebook-ovog menadžera Dave Morina, te dvojca iz Napster-a Dustina Mierau i Shawna Fanninga.

Mreža koje je trebala da bude konkurent Facebook-u neko vreme je uspešno boravila u online svetu, ali tada je spletom raznih okolnosti pomalo utonula u zaborav. Ipak, održala se sve do danas, ali će uskoro jednom zauvek završiti svoje poslovanje. Naime, Path će okončati svoj rad sutra, 18. oktobra, kada će i posednji korisnik biti izbrisan i poslat u prošlost.

Službeno obaveštenje o zatvaranju mreže Path malo je koga šokiralo iz razloga što već godinama nije obasuta pažnjom. Verujemo kako su mnogi među vama mislili kako Path više ne postoji već neko vreme, a sada smo vas podsetili na mrežu koju ste jednom možda i koristili. Ova je mreža na sceni od 2010. godine, a u svojem je radu skupila priličan broj korisnika (pričamo o desetinama miliona).

Zanimljivo je kako je jako dobro startovala i već u prvim danima prikupila investicije u vrednosti 55 miliona dolara, što ju je u početku držalo na životu. Jedna od zanimljivosti iz životnog veka Patha jeste i kako je Google bio zainteresovan za kupnju tog servisa. Kada je Path imao samo mesec dana Google je poslao ponudu u vrednosti 100 miliona dolara.

Kako je vreme teklo Path se sve više razvijao, a trebao je da bude svojevrsna privatna verzija Facebook-a u kojoj je mnoštvo toga bilo ograničeno. Jedan od detalja koji upada u oko jeste sasvim sigurno ograničenje od samo 50 prijatelja po korisniku, što vam je omogućavalo da se povežete sa jako malim brojem ljudi.

Bez obzira na sve Path je svoje putovanje završio jednom za svagda. S prodavnica aplikacijama povučen je 1. oktobra, dok konačni virtuelni "ključ u bravu" stavlja sutra. Path je još jedan primer kako online poslovanje zna da bude okrutno – u jednog godini imaš sve što poželiš, a nekoliko godina kasnije pregaze te velikani koji su finansijski daleko moćniji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.