Google Chrome 82 bez podrške za FTP


Google je objavio dokument iz kojeg se vidi kako je planu postupno gašenje podrške za FTP protokol u internet browseru Chrome. U dokumentaciji se navodi kako gašenje kreće sa verzijom 78 kojoj je podrška isključena za verzije iz pre-release kanala.

Sledeći rez stići će u Chrome-u 80 koji će u stabilnoj verziji imati isključenu podršku za FTP dok će Chrome 82 stići u potpunosti bez ijedne linije koda vezano uz FTP. Razlog ovomu nije hir Google-ovih programera već razuman poslovan potez. Naime, istraživanje je pokazalo kako FTP protokol koristi premalo korisnika da bi isti opravdao daljnja finansijska ulaganja u njegov razvoj i održavanje.

Google tvrdi kako FTP kroz Google Chrome za Windows na nedeljnoj bazi koristi tek 0,1% korisnika. Kada se procena proširi i na ostale podržane platforme te se vreme uzorkovanja produži na 28 dana dobija se približno 0,01% korisnika i približno 0,0008% saobraćaja vezano uz FTP linkove.

Google navodi kako je u vremenskom razdoblju od 28 dana tek 0,03% korisnika na svim podržanim platformama i preuzelo neku datoteku preko FTP protokola. Google je objavio i podatak kako je 51% preuzetih FTP resursa bilo preuzeto preko anonimnog FTP-a. Shodno tome postojanje podrške za FTP unutar Chrome-a nije više finansijski opravdan izdatak, tim više što postoje brojne besplatne FTP aplikacije koje će taj posao odraditi jednako dobro, ako ne i bolje od Google Chromea.

U slučaju kada korisnik bude u narednim verzijama Google Chromea hteo pristupiti FTP-u kroz Chrome, automatski će biti preusmeren na spoljnu aplikaciju koju je korisnik prethodno instalirao na svoj računar.

Korisnici kojima je preko potrebna podrška za FTP u internet browseru mogu se uvek okrenuti drugim browserima poput Firefox-a, Safarija, Edge-a ili Internet Explorera koji još uvek podržavaju FTP, ali nije poznato koliko će tome još biti tako, uvek postoji mogućnost da i oni odluče da prate Google-ov primer. Browseri Opera, Brave i Vivaldi koji se temelje na Chromium-u svakako hoće, jer je isti ujedno i baza za Google Chrome.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.