Polovina ''guglanja'' ne završi klikom ni na jedan link


Google je najmoćnija i najposećenija internet pretraga na svetu – to znamo odavno, a sada je to još jednom potvrđeno kroz podatke marketinške analitičarske kuće Jumpshot koja se bavi istraživanjem navika korisnika weba. O ovoj kompaniji, među ostalim, mere "klikove" na internet stranicama i iz tih podataka u stanju su iščitati vrlo zanimljive statistike.

Prema njima, od svih internet pretraživanja (podaci se odnose na SAD), na Google-ove platforme otpada čak 94%. Manje udele drže njihovi servisi Google Maps i YouTube, oko 20% svih internet upita za pretraživanje obavlja se putem pretrage slika Google Images, dok se velika većina, gotovo 70% svih pretraživanja obavlja putem osnovne Google-ove pretrage.

Međutim, podaci pokazuju da čak preko polovine ovakvih pretraživanja ne rezultuje klikom ni na jedan rezultat pretraživanja. Ovakva je situacija prvi put zabeležena u junu ove godine, kada je udieo pretraživanja koja nisu rezultovala klikom na linkove premašio 50%. Oko 45% pretraživanja na kraju završi klikom na neki od linkova u rezultatima, dok se na oglase klika u oko 4,4% slučajeva.

Reč je o ukupnim statistikama, ali kada se one podele na mobilno i desktop pretraživanje slika je značajno drugačija: na desktopu bez klika ostane tek oko 33% "guglanja", dok je na mobilnim uređajima taj procenat blizu 62%. Ovi podaci potvrđuju ono što i sami vidimo u praksi – na telefonu obično nešto "izguglamo" na brzinu, odgovor dobijemo već na prvoj stranici rezultata, i u većini slučajeva nije potrebno tražiti ili klikati dalje.





Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.