Chrome će automatski blokirati notifikacije za koje pretpostavi da bi ih korisnik odbio


Do sada su se tehnike mašinskog učenja i veštačke inteligencije u Chrome-u koristile za transkribovanje videa, automatsko opisivanje fotografija i blokiranje potencijalno opasnih web stranica. Razvojni tim Google-ovog internet browsera najavio je kako će iste tehnike ubuduće koristiti kako bi svima osigurao još prijatnije i bezbednije iskustvo surfovanja, prilagođeno svakom pojedincu. Otkrili su i neke zanimljive detalje o tome kako će unapređeni sistem funkcionisati.

Od marta ove godine u upotrebi je sistem mašinskog učenja koji otkriva 2,5 puta više potencijalno malicioznih web stranica i na to upozorava korisnike pre nego što ih posete ili sa njih preuzmu neki štetan sadržaj. Kako bi iskustvo pregledavanja Interneta učinili još boljim, od sada će se isti sistem upotrebiti i za blokiranje neželjenih notifikacija, koje su na današnjem webu postale svakodnevna – i iritantna – pojava.



Chrome će tako pratiti vrstu notifikacija koja dolazi pred korisnika i njegove reakcije na njih. U slučaju da primeti, na primjer, da je korisnik više puta odbio neku vrstu notifikacije, preglednik će "naučiti" to ponašanje i sve slične notifikacije će kasnije odbijati – automatski. Ovo učenje odvijaće se isključivo na uređaju, tj. neće biti opasnosti da tako generisani privatni podaci "procure" ili budu na bilo koji drugi način kompromitovani

Pored toga, Chrome će svojim mašinskim učenjem pratiti i navike korisnika prilikom surfovanja. Zaključi li njegov sistem da korisnik često deli linkove, tipku za tu akciju dodaće u vrh alatne trake, na samo jedan klik ili dodir po ekranu. Slično će se dogoditi i za ostale česte akcije, poput glasovnog pretraživanja. U budućnosti će se ova "shortcut" tipka u alatnoj traci prilagođavati kontekstu onoga što korisnik u određenom trenutku radi, pa će menjati svoju funkciju u onu koja bi tada trebala da bude najrelevantnija. Naravno, kažu iz Google-a, ovo će biti moguće i ručno podesiti prema sopstvenim željama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.