Instagram testira AI alat koji proverava uzrast korisnika skeniranjem lica


Popularna društvena mreža Instagram započela je testiranje novih metoda verifikacije starosti korisnika, a među njima je i AI alat koji je dizajnirala kompanija treće strane.

Reč je o AI alatu Yoti, koji procenjuje koliko je osoba stara tako što skenira njeno lice. Zvanično, Instagram mogu koristiti osobe koje imaju 13 godina i više, ali kompanija se godinama nije trudila da primenjuje to pravilo. Do 2019. godine nije traženo od korisnika da unesu datum rođenja prilikom registracije, niti su vršene provere ovih informacija. Međutim, nakon pritisaka eksperata za privatnost i bezbednost dece, Instagram je uveo više provera godina, kao i metode za odvajanje mlađih korisnika od odraslih.

Trenutno Instagram od korisnika zahteva verifikaciju uzrasta samo kada tinejdžeri pokušaju da izmene datum rođenja kako bi se predstavili kao 18-godišnjaci ili stariji. Za proveru uzrasta korisnici mogu poslati fotografiju lične karte, a od danas će Amerikanci imati i dve dodatne opcije, društveno garantovanje i AI procenu.

U slučaju prve metode, Instagram će tražiti da tri zajednička prijatelja korisnika potvrde koliko godina ima, a svaki od njih mora biti stariji od 18 godina. Rok za odgovor na zahtev Instagram-a je tri dana. Druga metoda predstavlja slanje selfie videa kompaniji treće strane pod nazivom Yoti, koja koristi mašinsko učenje za procenu uzrasta osobe.

Yoti je poznat igrač u online proveri godina i ID verifikaciji, a njegova tehnologija ima odobrenje britanskih i nemačkih digitalnih regulatora. U ovom slučaju se koriste različiti facijalni signali za procenju godine osobe.

Yoti-jev sistem se može isprobati na internetu, a kompanija tvrdi da ne zadržava nikakve podatke.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.