Kongres odložio glasanje o antipiratskim zakonima


Američki Kongres odložio je u petak na neodređeno vreme glasanje o predlozima novih zakona protiv internet piraterije, dva dana nakon što su velike internet kompanije, uključujući Wikipediju i Google, organizovale online protest zatvarajući pristup delu svojih stranica, javile su agencije.

"Odlučio sam da odložim izglasavanje predloga zakona o zaštiti autorskih prava (PIPA)", rekao je u petak čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid.

Senatsko glasanje o tzv. PIPA zakonu bilo je zakazano za 24. januar.

Reid je u saopštenju istakao kako "nema razloga da se ne reše legitimni problemi vezani uz predlog tog zakona".

"Falsifikovanje i piraterija skupo koštaju američku privredu i odnose milijarde dolara i hiljade radnih mesta svake godine", rekao je Reid, dodajući kako Kongres mora "delovati kako bi se prekinule nedopuštene metode".

Senatski čelnik je rekao kako se nastoji pronaći ravnoteža između zaštite intelektualnog vlasništva i zadržavanja otvorenosti i inovacija na internetu, pa se on nada "kompromisu tokom sledećih nedelja".

Lamar Smith, republikanski predsednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa, sledio je primer Reida rekavši da će njegov odbor odložiti raspravu o sličnom predlogu nazvanom Zakon o zaustavljanju piraterije - SOPA, dok se ne postigne širi sporazum o zakonu.

"Jasno da moramo preispitati pristup kako bi najbolje rešili problem stranih kradljivaca koji kradu i prodaju američke izume i proizvode", rekao je Smith u saopštenju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.