Poljaci su protestovali protiv ACTA-e, hakovan EU parlament


Brojni protestanti u četvrtak su se okupili u Poznanu i Lublinu kako bi protestovali protiv sporazuma protiv kopiranja (ACTA), koji su juče potpisale 22 članice EU.

Hakeri iz međunarodne grupe Anonymous srušili su stranicu Evropskog parlamenta u znak protesta protiv ACTA-e, globalni sporazum o zaštiti intelektualnog vlasništva koji je Evropska unija potpisala u četvrtak, prenosi portal New Europe. Stranice sada opet normalno rade.

Grupa je napad najavila na Twitter-u, uz upozorenje "Očekujte nas". Portparol Parlamenta Jaume Duch demantovao je hakovanje, rekavši kako je došlo do napada uskraćivanjem usluga. Informatičko odeljenje zastupnike je pismom izvestio kako je došlo do narušavanja pristupa internetu i stranici Parlamenta, uz napomenu kako je za napad, prema njihovim informacijama, odgovoran upravo Anonymous.

Brojni protestanti u četvrtak su se okupili u Poznanu i Lublinu kako bi protestovali protiv sporazuma protiv kopiranja (ACTA), koji su juče potpisale 22 članice EU, piše Guardian.

Svoj znak protivljenja toj odluci dali su i članovi Pokreta Palikot u poljskom parlamentu koji su stavili maske sa lika Guya Fawkesa koja je postala simbol pobune protiv vlasti. Uprkos protestima i hakovanju vladinih stranica, premijer Donald Tusk rekao je da njegova vlada neće biti ucenjivana.Taj sporazum su još lani potpisale SAD, Kanada, Južna Koreja... Aktivisti i protivnici ove inicijative navode da se radi o izuzetno opasnom dogovoru.

Jedan od glavnih razloga zašto ACTA budi sumnju kod korisnika interneta je činjenica da se o sporazumu vrlo malo zna.

Prema EFF-u, ACTA sadrži nekoliko članaka koji bi mogli da ugroze privatnost korisnika i građanske slobode kao i zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Osim toga, ACTA će navodno zemljama u razvoju ograničiti mogućnost odabira politike koja najviše odgovara njihovim državnim prioritetima i razvitku privrede.

O ACTA-i pisali smo i mi, klik ovde.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. 123 kaže,

    internete, bio si nam dobar :/


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.