Srbija će potpisati ACTA-u?


Poslednjih nekoliko dana, domaći mediji prenose kako će Srbija potpisati kontraverzni predlog zakona ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Prema rečima Radivoja Mitrovića, državnog sekretara u Ministarstvu nauke, u interesu Srbije je da se pristupi ovom sporazumu jer postoji akcioni plan Vlade Srbije koji to podržava.

- U našem je interesu da to uredimo i to je preduslov za ozbiljnu ekonomiju. Već su krajem prošle godine uvedene izmene zakona o autorskim i srodnim pravima koje dodatno regulišu to polje - kaže Mitrović za Press. On napominje da je kad nas mnogo veći problem to što se zakon posle usvajanja ne primenjuje, jer se ne donose podzakonski akti i osnivaju agencije koje ne funkcionišu.

Mediji prenose kako mnogi analitičari kažu da ACTA nije moguća u Srbiji, jer Srbija ne može da potpisuje ugovore koji nisu u skladu sa domaćim zakonima, a ovaj to nije jer ograničava protok informacija na internetu.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je ranije izjavio za nemačku televiziju ARD kako smatra da sporazum ACTA u sadašnjem obliku nije dobar jer nije postignut odgovarajući balans između ličnih prava internet korisnika i zaštite autorskih prava.

Masovni protesti održani su u velikom broju Evropskih država, između ostalog u Hrvatskoj, Bugarskoj i Poljskoj.

ACTA bi donela potpunu kontrolu internet saobraćaja što bi bio udar na privatnost internet korisnika. Tako bi Srbija žrtvovala privatnost korisnika interneta zarad - ničega. Vlasnici autorskih prava bili bi takođe u minusu a i prvireda bi bila ugrožena. Inovacije bi bile zaustavljene a na udaru bi se našli i start-up projekti koji bi bili obeshravljeni jer ne mogu da si priušte odbranu od optužbi. Svi oni bi mogli slučajno da u svom delu koriste neki od zaštićenih elemenata za šta bi završili u zatvoru ili se susreli sa ogromnim kaznama.

ACTA je kontraverzna i zbog toga što je sastavljana iza zatvorenih vrata čime he većina zamalja u razvoju izignorisana sa malo demokratske odgovornosti na nivou UN, EU ili na nacionalnom nivou.

ACTA želi da stvori novu instituciju na temelju transparentnog procesa - "ACTA Odbor", bez davanja ikakvih granica ili obaveza novog tela da radi otvoreno, transparentno i na uključiv način koji omogućava javni nadzor. (poglavlje V članak 36. ACTA).

Interesi vlasnika prava stavljeni su ispred prava na slobodu govora, privatnost i ostalih temeljnih prava.

Konačan tekst Sporazuma, čiji će smisao biti razjašnjen tek nakon što ACTA bude ratifikovana, a nejasno je i postojanje rizika tumačenja na način da kriminalizuje veliki broj građana za beznačajne prestupe.

Tekst ACTA-e je nejasan čime se stvara pravna nejasnoća oko nekih ključnih odredbi. Član 23.1 "komercijalna skala" bi mogla da implicira kriminalne procedure za indirektnu ekonomsku prednost i takođe bi mogla da označava ciljani nadzor IP adresa kako bi se utvrdio nivo kršenja autorskih prava. Član 21.1 nema definicije "digitalnog okruženja" i "hitrih mera", a član 27.2 nema definicije "digitalnih mreža".

ACTA takođe nije usklađena sa važećim međunarodnim pravnim standardima zato što definiše "komercijalnu skalu" u puno širem i nejasnom obliku nego što je u prethodnim dogovorima kao što je TRIPS, čime ostavlja prostor za interpretaciju a čime se ekvivalnetno sprečava određivanje proporcionalnih kazni. ACTA ne zadovoljava ni EU standarde o zaštiti i promicanju iniverzalnosti, integritetu i otvorenosti Interneta.

Želite li da zarad ničega budete posmatrani od strane "Velikog brata" zvanog ACTA? Ne!

Nakon čitanja ovog teksta i videa u nastavku (preveden na hrvatski, nismo našli srpsku verziju) razmislite o celoj priči. ACTA želi da uništi internet kakav danas poznajemo! S pravom možemo da se pitamo da li su naši političari pročitali tekst sporazuma ACTA jer da jesu znali bi da ništa u njemu nije dobro!

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    Sjajan post ali malo predugacak


  2. Анониман kaže,

    smrt acti, sloboda internetu


  3. Srdjan Savic kaže,

    haha, aj i to da vidim


  4. Анониман kaže,

    Pa ako se usvoji ta ACTA ja ću da otkažem internet pod jedan, a pod dva neću glasati za te debile, mada ne znam ima li to uopšte ikakve koristi više, glasati protiv nekoga. Uglavnom znam da moj provajder može uredno da pokupi prnje i ćao iz mog stana...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.