Facebook obustavlja funkciju prepoznavanja lica u Evropi


Facebook je poručio da će do 15. oktobra da izbroše sve do sada skupljene biometrijske podatke korisnika, saopštila je irska državna kancelarija za zaštitu podataka, a prenosi nemačka televizijska mreža ARD.

Prepoznavanje lica u Evropi već sada nije moguće, navodi se u saopštenju. Prepoznavanje crta lica trebalo bi pomoći korisnicima da na fotografijama pronađu svoje prijatelje i da ih označe, tumačio je Facebook ideju svoga projekta.

Stručnjaci za zaštitu podataka međutim smatraju da banka podataka sa biometrijskim podatcima miliona korisnika krije nemerljiv potencijal za zlopotrebu i zatražili su da se korisnici pre mogućeg uključivanja funkcije izričito pitaju za pristanak.

Facebook je ranije tvrdio da je funkcija prepoznavanja crta lica potpuno u skladu sa evropskim propisima o zaštiti podataka i nada se da će funkcija ipak biti omogućena. "Nadamo se da ćemo i evropskim korisnicima opet dati na raspolaganje veličanstveni pomoćni alat", saopštio je Facebook.

Irska državna kancelarija za zaštitu podataka nadležan je za nadzor Facebook-a u Evropi, jer je kompanija odabrala Irsku za svoje evropsko sedište. Kancelarija je u petak objavila najnoviji nadzorni izveštaj na 200 stranica, u kojem iskazuje zadovoljstvo time što je Facebook uvažio njegove primedbe iz decembra 2011. godine. Facebook mora ipak poboljšati informacije o zaštiti podataka za postojeće korisnike, saopštila je irska državna kancelarija za zaštitu podataka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.